Český a polský Těšín spojil nový most

Český Těšín - Obyvatelé Českého a polského Těšína si jsou zase o něco blíž. Oba břehy řeky Olše spojil další most. Můžou ho využívat cyklisté i pěší, auta na něj nesmí. Sportovní lávka je součástí přeshraničního projektu Zahrada dvou břehů a přišla na více než 1,5 milionu eur. Většinu pokryla evropská dotace.

Sto metrů dlouhá a šest metrů široká sportovní lávka spojila dvě velké regionální relaxační zóny v jednu mezinárodní. Podle starosty Českého Těšína Víta Slováčka se nyní budou moci lidé daleko více navštěvovat. „Ta lávka je symbolem spojení obou měst, obou částí města, jehož historie nebyla vždy jednoduchá,“ dodal místostarosta polského Těšína Adam Swakoń.

Břehy obou Těšínů nyní spojují už čtyři mosty, z toho jeden železniční. Do budoucna by měly vzniknout ještě další. Propojení by se tak po řadě let mohla dočkat i obě náměstí. Za evropské peníze by je mohl spojit most, který tady kdysi stál, ale nepřežil druhou světovou válku.

Těšín rozdělily na dvě města spory mezi Čechy a Poláky o státní hranici po první světové válce. Po mostě tehdy mašírovali jen vojáci. „Bez propustky stálé nebo jednorázové se na druhou stranu do Polska nikdo nemohl dostat. Byly případy, když tam měl rodinu, tak dostal třeba stálou propustku, která platila dva až tři měsíce,“ zavzpomínal si Stanislav Vincour, který žije v Českém Těšíně od 40. let.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)