Dotace od ministerstva problémy s cizinci neřeší

Plzeň - Projekt integrace cizinců získal v Plzni další dotaci od ministerstva vnitra - na pokračování resort vyčlenil dva miliony. Výsledky práce mají sloužit k řešení problematiky napříč republikou. Jak ale upozorňují pracovníci charitativních zařízení, veškerá snaha je k ničemu, cizinci jsou v mnoha případech nepřizpůsobiví a jakoukoli pomoc odmítají. Dotace se navíc týkají pouze lidí ze zemí mimo EU.

Na počátku června záchranáři v centru Plzně odváželi čtyřicetiletého Jana, bezdomovce ze Slovenska. Byl pod vlivem alkoholu a kvůli infekci měl otravu už v celém těle. O převozu do nemocnice ale nechtěl ani slyšet. Těch, kteří odmítají pomoc, stejně jako návrat domů, je více. „Většina těchto pacientů je nepojištěná, nepřizpůsobivá a řešení u nich v podstatě neexistuje,“ myslí si primář plzeňské nemocnice.

Problémy s cizinci z Evropské unie stojí městskou kasu každý rok minimálně 800 tisíc. Dotace z ministerstva se jich ale netýká. „V projektu integrace je důraz kladen na třetizemce, tedy cizince mimo EU,“ potvrzuje Alena Hynková, vedoucí odboru sociálních služeb plzeňského magistrátu.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Díky dotacím mají cizinci v Plzni zdarma k dispozici kurzy češtiny, semináře o podnikání, workshopy nebo obrázkové zdravotní karty, které usnadňují komunikaci s lékařem. „Na projekt jsme od roku 2008 získali od ministerstva vnitra téměř 6 milionů korun,“ říká mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. Do konce roku se plzeňský sociální odbor zaměří především na streetwork, tedy práci s cizinci přímo v terénu.

Tak zvaných třetizemců žije v Plzni aktuálně téměř 7 000. Kolik je tu cizinců z Evropské unie, se ale dá vzhledem k jejich volnému pohybu jen těžko odhadovat.