Zrekonstruovaná loď na Vranově vyhořela

Vranov nad Dyjí (Znojemsko) – Výletní loď Dyje plavící se po hladině vranovské přehradní nádrže v noci vyhořela. Při požáru nebyl nikdo zraněn, plavidlo ale bylo vážně poničeno. Po přehradě přitom vozilo cestující jen pár dnů, mělo za sebou rekonstrukci a zdlouhavou cestu úředními procesy.

Plamenů šlehajících z lodi kotvící u mola na vranovské přehradě si všiml kolemjdoucí krátce po druhé hodině v noci. Na místo se sjeli hasiči ze čtyř jednotek. „Při jejich příjezdu hořel celý interiér motorové lodi dlouhé přes 20 metrů,“ popsal mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Téměř tři hodiny se potom hasiči snažili zatlačit plameny. Zásah ukončili v pět ráno.

Loď Dyje sice zůstala na hladině, ale čerstvá rekonstrukce přišla zcela nazmar. „Loď po nedávné rekonstrukci interiéru požár zničil,“ shrnul mluvčí Haid. Škodu tak majitel odhadl na osm milionů korun. Podotkl, že je teď už vhodná pouze k převozu do šrotu.

Příčina požáru je zatím nejasná

Proč loď dlouhá 27 metrů s kapacitou pro 150 lidí vyhořela, po požáru zjišťovali hasičští vyšetřovatelé a policisté. Místo ohledal i pes cvičený na vyhledávání stop po hořlavinách. „Zajistili jsme vzorky a stopy, které se nyní budou vyhodnocovat. Jsme teprve na počátku,“ zdůraznila mluvčí policie Lenka Drahokoupilová. Policie bude dále prověřovat několik verzí – technickou závadu, nedbalost, ale i úmyslné zapálení. „Pravdou je, že našemu projektu mnozí nepřáli. Na druhé straně měl k lodi přístup v podstatě každý. Uvidíme, na co přijdou hasiči,“ uvedl majitel lodi Martin Balík.

Podle kapitána lodi Jiřího Nesiby na vině technická závada není. Mezi loďaři se mluví o konkurenčním boji. Vranovskou přehradu křižují ještě další dvě lodě. Jejich majitelé ale jakákoliv nařčení odmítají a dodávají, že sami mají o lodě strach.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Loď Dyje zažívala na vranovské přehradě krušné časy. Majitel ji přivezl z Balatonu již předloni. Protože se mu však nepodařilo včas sehnat povolení, nemohl loď spustit a téměř rok strávila odstavená na parkovišti. Loni už vyplula, ale zatím bez cestujících. Povolení k jejich dopravě získal majitel plavidla až letos. Slavnostní křest Dyje byl naplánován na počátek července.