Zdravotníci nacvičovali v Brně katastrofické scénáře

Brno – Lékaři brněnské fakultní nemocnice zjišťovali, jak jsou připraveni na velké nehody a krizové situace. Čtyřicet raněných a křičících lidí proto v rámci cvičení s názvem Trauma 2012 simulovalo srážku autobusu s vlakem. Do akce ve fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích se zapojily i záchranné vrtulníky. Zaměstnanci si tak mohli vyzkoušet, jak by vypadal chod nemocnice v případě katastrofy.

Ve čtvrtek po desáté hodině začaly sanitky přivážet do nemocnice figuranty, kteří představovali poraněné oběti srážky autobusu a vlaku. Další pacienti byli do nemocnice přepraveni dvěma vrtulníky. Celkem čtyřicet zraněných figurantů bylo ošetřeno za plného chodu nemocnice. „Takový hromadný příjem zraněných vyžaduje opravdu perfektní secvičení,“ uvedl ředitel FN Brno Roman Kraus.

Na cvičení, které trvalo dvě a půl hodiny, bylo vyčleněno sedmdesát zaměstnanců. Lékaři a další personál nemocnice se tak pravidelně připravují na extrémní situace, které mohou v případě katastrofy nastat. V minulosti se do podobných cvičení zapojila například i jihomoravská policie či hasiči.