Náchodští v době EURA silnici nezablokují

Náchod – Občanské sdružení Obchvat Náchoda, které usiluje o odvedení intenzivní tranzitní dopravy z náchodského centra, nezablokuje v době evropského fotbalového šampionátu hlavní silnici I/33. Dopravu na jedné z hlavních spojnic Česka s Polskem chtěli zastavit 21. června, kdy se bude hrát první čtvrtfinálové utkání. V něm má hrát i vítězný tým z „české“ skupiny A.

Nespokojení obyvatelé Náchoda se rozhodli, že příznivcům fotbalu neznechutí cestu na EURO do Polska. Plánovanou blokádu silnice proto odloží na září. „Je nám jasné, že by rozvášnění fanoušci mohli při nucené zastávce způsobit v Náchodě škody. Proto jsme od záměru ustoupili,“ uvedl Miloslav Mrština ze sdružení Obchvat Náchoda.

Červnová blokáda měla proběhnout na okružní křižovatce u Slavie. Náchodští aktivisté připravili už čtvrtý takový protest, poprvé křižovatku, kde se kříží silnice I/33 (Pražská ulice) a ulice Němcové, přehradili na podzim 2010. Auta zastavili vždy na čtvrt hodiny neustálým přecházením po přechodech kolem objezdu.

Jednadvacetitisícový Náchod patří mezi dopravou nejzatíženější města v zemi. Zejména těžká nákladní vozidla začala městem projíždět poté, co byla dokončena dálnice k Hradci Králové. Protože dodnes není k dispozici navazující dálniční úsek přes Trutnov do Polska, vede právě přes Náchod nejvýhodnější trasa například z Prahy do Wroclawi. Léta připravovaná stavba náchodského obchvatu není v dohledné době v plánu. Stavba zatím nemá vydané ani územní rozhodnutí.