Oprava Císařských lázní se odkládá, kraj nezískal dotaci

Karlovy Vary - Oprava Císařských lázní v Karlových Varech se zřejmě odkládá na neurčito. Karlovarský kraj neuspěl s žádostí o dotaci z Integrovaného programu ministerstva kultury. Ta byla podmínkou i pro žádost o dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad. Pokud ministerstvo nedostane ještě nějaké peníze v rámci přerozdělování dotací, oprava za 800 milionů korun se zatím dělat nebude, řekl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

„Dostal jsem předběžnou informaci o tom, že naše žádost skončila jako první pod čarou. Dotaci prostě nedostaneme,“ uvedl Novotný. Podle něj je ještě nějaká šance v následujících měsících, ale pokud bude dotace definitivně zamítnuta, nezbude kraji nic jiného než od záměru ustoupit. „Byly to čtyři roky náročné práce,“ dodal. Od ministerstva kultury chtěl kraj získat asi 300 milionů korun. Dalších asi 150 mělo přijít z nyní pečlivě prověřovaného Regionálního operačního programu Severozápad, 100 milionů přislíbilo město a zbytek by uhradil kraj.

Budovu Císařských lázní kraji převedlo město s podmínkou, že ji společnými silami opraví. Podle náměstka primátora Jiřího Klsáka (KOA) je dnešní zpráva sice nepříjemná, ale určitá naděje, že se peníze přeci jen podaří z ministerstva získat, ještě je. „Pokud by došlo k tomu, že by se Císařské lázně vrátily městu, asi bychom šli cestou postupných oprav, protože nějaké peníze k dispozici jsou a město ten objekt potřebuje, například pro symfonický orchestr,“ řekl Klsák. Jak dodal, za současného vedení by jistě nehrozila varianta, že by národní kulturní památka Císařské lázně měla jít do prodeje.   

Císařské lázně byly postaveny v roce 1895 podle návrhu známých architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Nyní jsou ve zdevastovaném stavu. Kraj v nich chtěl vybudovat informační centrum, společenský sál a další zařízení pro turistiku a kulturu. „Pokud dotace nebudou, bude muset zastupitelstvo kraje, a já myslím, že až to následující, rozhodnout, co dál. Je také možné, že budovu vrátíme zpět městu, protože tam byla podmínka, že pokud Císařské lázně neopravíme, objekt se městu vrátí,“ uvedl Novotný.

Projekt rekonstrukce Císařských lázní patří mezi ty, o kterých bývalý úředník Úřadu Regionální rady programu Severozápad Leo Steiner (KDU-ČSL) tvrdí, že u nich byl zmanipulovaný kurz eura. Tvrdí, že je vítěz zakázky dávno známý. I tyto spekulace mohly podle některých zdrojů být důvodem, proč Karlovarský kraj u ministerstva kultury neuspěl.