Pardubický kraj zvolil pro výstavbu R35 severní variantu

Pardubice - Pardubický kraj vybral pro výstavbu rychlostní silnice číslo 35 severní variantu, což znamená, že obchvat Litomyšle povede dál od města. Dokument nyní předloží zastupitelstvu. Na tiskové konferenci to řekl hejtman Radko Martínek (ČSSD).

„V této chvíli má silnice studii na posouzení dopadů na životní prostředí, má vyjádření všech dotčených orgánů státní moci včetně ministerstev. Nyní zastupitelstvu naši variantu předložíme, je to takzvaná severní varianta,“ uvedl Martínek. 

Odborníci dopracovávali zejména úsek silnice před Litomyšlí, kde byly problémy s pozemky. Kraj počítá s tím, že proces bude pokračovat a poté, co zastupitelstvo projekt projedná, bude následovat veřejné slyšení. Projekt by měl být připravený na začátku roku 2013. „Postupujeme velmi opatrně, abychom se nedopustili žádné procesní chyby. Jsme si vědomi, že ať určíme jakoukoli trasu silnice, tak výsledkem bude nespokojenost určitých skupin obyvatelstva nebo zájmových skupin,“ řekl Martínek. Zdůraznil, že silnice R35 je pro kraj i celou Českou republiku životně důležitá, a to zejména v situaci, kdy se má opravovat dálnice D1.

O výstavbě rychlostní silnice se hovoří několik let, přesto na ni zatím nejsou peníze. Silnice má spojit východní Čechy s Moravou. Nyní řidiči jezdí po silnici první třídy číslo 35, která je přetížená. Navíc protíná řadu vesnic a také města, jako je Vysoké Mýto nebo Litomyšl.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)