Letecká záchranka nemá na cvičení

Liberec – Ministerstvo zdravotnictví přestalo proplácet liberecké záchrance cvičné lety vrtulníkem, ročně přijdou na 200 tisíc. Let s podvěsem a slaňování se přitom podle záchranářů trénovat musí, aby při ostrých a extrémně náročných akcích nedělali chyby. Záchranka je teď odkázaná jen na peníze od sponzorů, a ty nestačí.

Předloňské bleskové povodně – vrtulník letecké záchranky tehdy z rozbouřené Nisy vytáhl postupně 22 lidí. Minimálně pět z nich by se bez rychlé pomoci ze vzduchu utopilo, tvrdí záchranáři. Vrtulník ale znamená jedinou možnost záchrany i v jiných případech. „Z běžného provozu víme, že jsou místa, kam sanitka dojede. Pak jdete pět kilometrů pěšky a máte zasahovat třeba ve skalách. To je zásah na půl dne, kdežto tím vrtulníkem takový zásah děláme řádově do 30 až 40 minut,“ poukázal ředitel ZZS Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Létání s podvěsem je přitom extrémně náročné. Záchranáři to musejí trénovat. „Musí se cvičit kvůli dobrým návykům, aby také nedošlo ke zranění samotného záchranáře. V první řadě však jde o pacienty,“ vysvětlil člen speciální skupiny ZZS LK Slavomír Pečinka a Stanislav Mackovík dodal: „Riziko je obrovské. Uvědomujeme si ho, ale samozřejmě ho snižujeme pravidelným výcvikem.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ročně stojí výcvik 200 tisíc Kč. Bez peněz z ministerstva je záchranka odkázaná na sponzory, jejich dary však na kompletní trénink nestačí. Ministerstvo se odvolává na smlouvu, kterou se záchrankou uzavřelo už v roce 2009. Přestože se dokument od té doby nezměnil, po dvou letech peníze přestaly chodit. „Smlouva neobsahuje žádné ustanovení, že bychom měli provozovateli vrtulníku poskytovat úhradu za cvičné lety,“ prohlásil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Díky provozovateli vrtulníku a sponzorům natrénuje letos záchranka ve vzduchu alespoň deset hodin. Dříve to bývalo minimálně dvakrát tolik.