Rychnovský DDM dostal málo peněz – propouští a ruší tábory

Rychnov nad Kněžnou – Na tábor pořádaný domem dětí a mládeže letos děti z Rychnova nad Kněžnou nepojedou. Vedení instituce tvrdí, že letos dostalo od Královéhradeckého kraje méně peněz než dříve. Kromě dvou letních táborů proto ruší i další jednorázové akce a propouští.

Tábory, které rychnovský dům dětí a mládeže zrušil, už byly zcela naplněné. Novou náplň prázdninového času tak musí hledat rodiče pro sedmdesát dětí. DDM musí šetřit, už také propustil čtyři lidi. „Dva pedagogické, dva nepedagogické,“ upřesnil ředitel domu Josef Solár.

Podle ředitele jsou úsporná opatření nutná, protože letos dům dostal od kraje o deset procent méně peněz. Kraj ovšem nedává na dětské aktivity peníze ze svého rozpočtu, pouze přerozděluje státní dotaci. Zástupci krajského úřadu ale tvrdí, že neměli na výběr – kraj změnil pravidla pro rozdělování peněz. „Přerozdělování dotací je vázáno závaznými pravidly, která kraj musí dodržovat,“ prohlásil mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.

Rychnovští ovšem tvrdí, že kraj nikdo nenutil, aby vzal peníze zrovna jim. Úřad prý nevzal v úvahu, kolik dětí chodí do kterého zájmového zařízení, a rozděloval dotaci výhradně podle počtu žáků v okresech. Podle ředitele Solára je to nespravedlivé. „Za posledních pět let se počet účastníků kroužků ztrojnásobil až zčtyřnásobil. Bohužel finance jsou ještě menší,“ poukázal.

Přes omezení dotací a rušení různých jednorázových akcí, jako jsou tábory, chce dům dětí a mládeže nadále zachovat plný provoz. Žádné kroužky ředitel neplánuje rušit.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)