Ptáčnice - jeskyně v podzemí kláštera se otevírá veřejnosti

Zlatá Koruna - Téměř po 200 letech bude veřejnosti zpřístupněna tzv. Zlatokorunská klášterní ptáčnice. Jedná se o uměle vytvořenou jeskyni v podzemí kláštera, ve které relaxovali mniši. Památkáři ji teď připravují na speciální nedělní prohlídku. Dovnitř dnes jako první zamířil štáb ČT.

Za dveřmi kamenné schodiště, na zdi první malby ptáků - tak vypadá vstup do uměle vytvořené jeskyně nazvané Ptáčnice. Na zdi se zachoval například znak posledního opata kláštěra ve Zlaté Koruně Bohumíra Bylanského - malba jeřába se zvednutým spárem, ve kterém drží kámen. Mělo se jednat o symbol bdělosti, kdyby jeřáb usnul, kámen by upustil a náraz by jej opět probudil.

Mniši v jeskyni především v 18. století chovali ve velké voliéře ptáky. Při jejich zpěvu rozjímali. Ptáci se dovnitř z klášterní zahrady dostávali kamenným otvorem a usedali na kamenné soklíky na východní straně jeskyně. Ptáčnice přestala sloužit svému účelu na konci 18. století. Dovnitř se od té doby podívali jen někteří místní společně s archeology a restaurátory. Ti teď začnou malby postupně opravovat.

Ptáčnici chtějí správci zpřístupnit trvale. Zatím sem zavedou návštěvníky ale jen v neděli. Připojí se tak k projektu Víkend otevřených zahrad. „Víkend otevřených zahrad navazuje na tradici, která vznikla v Anglii v roce 1998,“ uvedla Kateřina Voleská, mluvčí Národního památkového ústavu České Budějovice. Památkáři v průběhu víkendu v Česku zpřístupní 40 zámeckých zahrad. Tyto akce jsou součástí projektu Oživlé památky.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)