Výrobce oken údajně poškodil přes 800 lidí

Ústí nad Labem - Ústečtí kriminalisti stíhají tři muže, kteří měli připravit o peníze na 800 lidí a firem. Roudnická společnost vyrábějící plastová okna a dveře vybírala podle vyšetřovatelů od klientů peníze i v době, kdy už jim muselo být jasné, že slibované zboží nebudou moci dodat. Firma se totiž pohybovala na hranici bankrotu. Věřitelům nyní dluží přes čtyřicet milionů korun. Policii komplikuje práci fakt, že se ztratily téměř všechny účetní doklady. Jeden z vyšetřovaných majitelů firmy je Pavel Červený, který se angažoval i v komunální politice.

Firma skončila v zimě 2011 v insolvenci. Policie zatím našla přes 800 poškozených, fyzických i právnických osob. Kvůli tomu se bude muset využít zřídka praktikovaný institut zmocněnce poškozených. Policie jim předá seznam ostatních věřitelů a nechá na nich, aby si mezi sebou domluvili zmocněnce. Těch může být až šest, poškozené by potom měli zastupovat i u soudu, kam by se takové množství lidí nevešlo. Naděje na alespoň částečné odškodné existují, protože součástí insolvence jsou i budovy, které by se mohlo podařit prodat.

Frital vyráběl plastová okna do jara 2011. V posledních měsících existence nabrala společnost stovky zakázek, za něž vybrala zálohy, ale okna už nedodala. Škoda je podle policie přes 25 milionů korun. Další miliony dluží Frital věřitelům, navíc se ztratilo účetnictví firmy. Vyšetřovatel Radim Vojáček dnes řekl, že vyšetřování zřejmě potrvá ještě další rok.

Firma měla podle odhadů vyšetřovatelů tržby zhruba 100 milionů ročně a několik desítek zaměstnanců. Dlouho prosperovala, ale poptávka po plastových oknech se časem snížila, navíc se přidala hospodářská recese. Podle Vojáčka firma reagovala tím, že začala nabízet slevy v desítkách procent, až se dostala na samotnou hranici variabilních nákladů. Přesto vedení dál shánělo zakázky a vybíralo zálohy. 

„Neprokázali jsme osobní obohacení těch osob. Oni se spíš chovali nezodpovědně. Možná proto, že jejich status jako obchodních zástupců byl docela vysoký, takže jim šlo spíš o to, aby udrželi společnost v chodu,“ uvedl vyšetřovatel. Přesto tři manažery podezírá z úmyslného trestného činu, mimo jiné z podvodu a úvěrového podvodu, za něž hrozí dva až osm let vězení: „Jak už neměli prostředky, uzavřeli úvěr a dodali nepravdivé podklady, přitom jim muselo být jasné, že firma ho zaplatit nedokáže.“