Včelaři varují, bude málo medu

Praha - Včelaři stáčejí první letošní med. Kvůli suchu ho ale zřejmě bude málo. Po zimě totiž přišlo hned takřka letní počasí, rostliny rychle odkvetly a včely tak nestihly posbírat tolik nektaru, kolik by jindy dokázaly.

Všechno, co včely potřebují k výrobě medu, je dost pylu a úl. Zbytek zvládnou bez pomoci. Jenže letos k tomu neměly včely zrovna ideální podmínky. „Pokud bude takhle sucho, tak bude bída. Například na tmavé medy budeme mít smůlu,“ předpovídá včelař Petr Samek. „Letošní jaro bylo až příliš teplé, takže kvetlo všecko najednou. Včely nestihly všechny květy opylovat,“ dodává Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů. 

Právě na konci května stáčejí včelaři první med. Na základě toho potom určí, kolik ho bude a jaká bude jeho kvalita. Jediným nepřítelem kvality medu je přitom zásah člověka. Med je totiž ryze přírodní produkt, do kterého se nesmí nic přidávat. Přesto to podle nejnovějšího zjištění časopisu D-Test obchodníci často dělají. „Včela vyprodukuje velmi kvalitní med, který může zkazit jenom člověk,“ upozorňuje Miloslav Peroutka.   

Ze sedmnácti medů dostupných v českých obchodech byly čtyři naředěné lacinými sirupy a dva z nich navíc vylepšené umělými barvivy. Z testu vyplynulo, že nejlepší je nakupovat přímo od včelaře. Jistotou je pak značka Český med. Jeho kvalita totiž odpovídá ještě přísnějším kritériím, než udává Evropská unie.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)