Praha 1 otevře v ulici Ve Smečkách policejní stanici

Praha – Radnice první městské části hlavního města pokračuje v tažení proti prostituci v ulici Ve Smečkách. Vedle erotických podniků proto od příštího měsíce otevře služebnu městské policie. Je to jedna z mála zbraní, které obce proti veřejným domům mohou využít. Zakázat je zákon neumožňuje. Centrum metropole tak dál budou hyzdit reklamy na erotické služby, hluk, opilci a dokonce i prostitutky ve výlohách.

Kvůli chybějícímu zákonu radnice nevěstince z ulic dostat nemohou. Městským policistům proto pouze zbývá zasahovat proti konkrétním přestupkům. „Veřejné pohoršení, nějaké rvačky, případně nelegální reklama,“ vyjmenovala mluvčí pražských strážníků Jana Přikrylová nejčastější přečiny v okolí erotických podniků.

Těch je v ulici Ve Smečkách už pět. Nový nevěstinec před dvěma měsíci vznikl i v domě, kde se v červenci otevře nová služebna městské policie. Objekt totiž vlastní soukromý majitel. „My to bereme tak, že oni si zkouší, jaksi testují, kam až mohou,“ poznamenal Ivan Solil (ČSSD), radní Prahy 1 pro prevenci kriminality. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Stav v ulici v těsné blízkosti Václavského náměstí, které se kvůli podobnosti s nechvalně proslulou amsterdamskou čtvrtí říká pražská Red-light district, se nelíbí ani místním obyvatelům. „Ulice se vybydluje. Ty baráky jsou hnusný, protože tady nechce nikdo bydlet,“ stěžuje si jeden z Pražanů. On ani sousedé po setmění raději nevycházejí z domu. Majitelé bytů už po radnici požadují náhradu za klesající cenu svých nemovitostí. Sepsali kvůli tomu petici.

Potřebný zákon navrhne Praha na podzim

Podobné situaci jako ve Smečkách by mohl zabránit zákon o regulaci prostituce. Návrh, jenž chystá pražský magistrát, určí, za jakých podmínek by mohla být povolena. Veřejné domy by na svém území nově schvalovaly výhradně obce. „Radnice bude dávat povolení jednotlivým zařízením,“ plánuje pražský radní Lukáš Manhart (TOP 09). Magistrátní návrh by měl být hotový na podzim, jestli ho ale poslanci schválí, jasné není. Zákon o prostituci se totiž přes poslance nedostal už před dvanácti lety.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)