Frenštátské podnikatele likviduje rekonstrukce chodníků

Frenštát pod Radhoštěm – Rekonstrukce chodníků v jedné z ulic ve Frenštátě pod Radhoštěm vyvolala spor tamních podnikatelů s radnicí. Majitelé firem tvrdí, že kvůli rozšíření chodníků nebude místo na parkování a oni tak přijdou o zákazníky. Radnice se brání tím, že původní cesta pro pěší nesplňovala požadované normy.

Ulice Horní na dohled od centra Frenštátu pod Radhoštěm je úzká, přesto patří k hlavním silničním tahům ve městě. V domech sídlí asi dvacet provozoven místních podnikatelů. Ti teď sepsali petici kvůli zúžení vozovky při rekonstrukci chodníků. Tvrdí, že zákazníci nebudou mít kde parkovat. „Vzniká tady pouze několik míst ke stání. To znamená, že veškerá ostatní auta budou z ulice vyhnána. To je pro spoustu firem likvidační,“ je přesvědčen podnikatel Karel Baran. „Když dnes úřady něco připravují, tak obešlou celé okolí, aby se k tomu vyjádřilo. Tady se nezeptali jediného živnostníka, jaký má na to názor,“ dodává podnikatel Milan Mžik.   

Radnice oponuje, že záměr rekonstrukce zveřejnila na úřední desce a v místním zpravodaji. Dřívější chodníky podle úředníků nesplňovaly normy a lidé museli často vstupovat do vozovky. Situace s parkováním se podle radnice formálně nijak nezmění. „Tato komunikace má šířku osm metrů, čili jeden jízdní pruh jsou čtyři metry. Takže tam vozidla stejně nemohou parkovat,“ oponuje vedoucí Odboru investic a správy obecního majetku MěÚ Frenštát pod Radhoštěm Zdeněk Bartoš.  

Stavba nových chodníků začala v dubnu a podnikatelé hlásí razantní pokles tržeb. Obávají se však, že ani po dokončení rekonstrukce se situace nezlepší. „V našem řeznictví, kde zaměstnávám dvanáct prodavaček, klesla tržba nejméně o čtyřicet až padesát procent,“ odhaduje ztrátu podnikatel Miroslav Stiborek. 

Možnost parkování by podle podnikatelů přineslo zavedení jednosměrného provozu. Radnice o tom bude jednat s krajskou Správou silnic, které vozovka patří. Žádost podnikatelů, aby jednosměrka a přeložka pro druhý směr vznikly už do konce roku, silničáři zřejmě splnit nestihnou.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)