Křivoklát vzkřísil svátek Božího těla

Praha - V Křivoklátě se slavil církevní svátek Božího těla. Součástí mše byl průvod věřících, kteří uctili svátost oltářní. Tradici v padesátých letech zrušili komunisti. Před osmi lety ji znovu vzkřísila křivoklátská farnost a rakovničtí ostrostřelci. Jedním ze symbolů svátku je břízka, která má zajistit dobrou úrodu a ochránit domy.

Děkovná mše zahájila oslavy svátku Božího těla. Z kostela svatého Petra pak tradiční průvod zamířil postupně ke čtyřem oltářům. V čele šly družičky s okvětními lístky, farář pod baldachýnem, za ním desítky věřících. Každou zastávku provázely slavnostní salvy. „Odtud je vlastně i rčení: to je ran, jak o Božím těle,“ vysvětluje František Povolný ze Sboru rakovnických ostrostřelců. „Pro věřící je to ten největší odkaz, jaký nám Kristus zanechal. Při poslední večeři řekl slova proměnění. Když vzal do rukou chléb, řekl: toto je mé tělo. Když vzal kalich s vínem, řekl: toto je má krev, to konejte na mou památku,“ připomíná podstatu svátku Božího těla děkan Ján Petrovič. 

V průvodu nechyběli ani místní manželé Slavíkovi. Tradiční kroje oblékli letos už poosmé. „Možná že ta účast je proti loňsku letos slabší, ale to asi dělá počasí,“ říká Marcela Slavíková.  

Křivoklát je v okolí jediná obec, kde se tato tradice ještě dodržuje. Oslavy Božího těla se zachovaly hlavně na Moravě a v jižních Čechách.

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)