Cizinci nechtějí platit za R6

Karlovy Vary - Situace kolem zpoplatnění krátkého úseku rychlostní silnice R6 v Karlovarském kraji se vyhrocuje. Turisti si na jednodenní výlety do českého příhraničí odmítají kupovat dálniční známky. Pořadatelé kulturních akcí už museli zareagovat a tisknou letáky s návody, jak se dálnici vyhnout.

Do Lokte bez dálniční známky se dostanete po modré. Tak navádí leták ve třech jazycích turisty na kulturní představení do českého příhraničí. „Řidiči se napojí na nezpoplatněnou silnici a tady ve Dvorech je tlačíme dolů,“ popisuje situaci na mapě pořadatel kulturních akcí Vladimír Suchan. 

Při návštěvě třech koncertů v průběhu roku si musí turisté ze sousedního Saska kromě benzinu a vstupenek zaplatit ještě více než devět set korun za dálniční známky. A to se jim nelíbí. „Víc než deset eur za dálniční známku je na jednodenní výlet trochu moc,“ upozorňuje pořadatel kulturních akcí z Německa Jens Roscher. „Každý dnes počítá peníze, i Němci,“ připomíná Vladimír Suchan. 

Turisté se proto vrací do míst, odkud je měla široká a bezpečná silnice odvést. Obcí Hory projede denně o tisíc aut víc než před zpoplatněním nedaleké komunikace R6. „Lidi v obci jsou z toho znechucení, protože ten klid, který jsme si tam užili více než rok, je naprosto pryč,“ říká starosta Hor Milan Pokorný. „To zpoplatnění je nefér vůči těm obyvatelům, řidičům, starostům obcí. Pořád doufám v nějaký selský rozum,“ zdůrazňuje hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. 

Starosta Hor se se situací nechce smířit, připraví proto petici. O podporu požádá i kolegy z okolních obcí. Podle mluvčího se ministerstvo dopravy bude návrhem kraje zabývat. „Každoročně se vydávají seznamy úseků, které budou zpoplatněny. Na druhou stranu jde ministerstvo cestou odstraňování výjimek,“ uzavírá mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. 

R6 představuje čtyřicet kilometrů nové rychlostní silnice. Podle českých zákonů má být zpoplatněna stejně jako úseky dálnic.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)