Liberecký kraj hodlá do úřední desky investovat milion korun

Liberec – Zastupitelé Libereckého kraje odsouhlasili, že u sídla hejtmanství nechají postavit novou moderní úřední desku. Dvě interaktivní tabule přijdou na milion korun, opozice to ale považuje za plýtvání s veřejnými penězi. Nyní krajský úřad tvrdí, že možná bude stačit jen jedna tabule. S kritikou opozice prý rozhodnutí nesouvisí.

„Těžko si vůbec dokážu představit, že rekonstrukce úřední desky může disponovat takovýmto nákladem jednoho milionu korun,“ prohlásil zastupitel Libereckého kraje Marek Pieter (SLK). Na nutnosti opravit zastaralou desku, jejíž skla jsou už popraskaná, se s vedením kraje shoduje, cena je ale pro opoziční strany nepředstavitelná. „Buďto to bude něco prošpikované dokonalou elektronikou, anebo bude ta současná obložena nějakými drahými kameny,“ doplnil Martin Půta.

Většina zastupitelů na nákup kývla a nové desky mají být interaktivní. Konečnou cenu ukáže teprve veřejná soutěž, kterou kraj na nákup vypsal. Milionový odhad ale podle vedení regionu není přehnaný. „Když do toho započítáme demolici současných desek, plus nějaké stavební úpravy, plus právě nákup té desky, plus nákup softwaru,“ vypočítala náklady mluvčí kraje Květa Šírová.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Oprava stávajících desek na libereckém hejtmanství stojí každoročně 80 tisíc. Nové tabule, byť za milion, budou téměř bez nákladů, argumentuje kraj. Podle opozice by se ale nová deska měla pořídit mnohem levněji. „Já chci zdůraznit, že jeden milion korun je rozpočet řady obcí v Libereckém kraji,“ upozornil zastupitel Půta.