Exhejtman Šulc skončil v čele ROP Severozápad, nahradí ho Hybner

Ústí nad Labem – Z vedení Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad odvolal její výbor bývalého ústeckého hejtmana Jiřího Šulce (ODS). Šulc podle svých kritiků nese politickou zodpovědnost za skandály s přidělováním dotací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad. Dočasně teď povede radu její dosavadní místopředseda Tomáš Hybner (NS-LEV 21), o definitivním Šulcovu nástupci rozhodne Výbor Regionální rady v příštím týdnu.

Proti Jiřímu Šulcovi se postavili zástupci Karlovarského kraje, ke kritice se ale přidala i ústecká ČSSD. Sociální demokraté přitom kontrolují Výbor Regionální rady a na program dnešního jednání prosadili návrh na Šulcovo odvolání. Kromě Šulce samotného byli pro jeho konec všichni členové výboru.

Politické chyby, nebo předvolební boj?

Podle předsedy ústecké ČSSD Arno Fišery nese Jiří Šulc politickou zodpovědnost za dění na Úřadu Regionální rady – byl dlouhodobě nečinný a neschopný řešit problémy, které vyvrcholily zastavením přísunu evropských peněz ro regionu. Fišera poukázal, že Šulc do čela úřadu dosadil Petra Kušnierze, který nyní čelí obvinění z korupce. „Měl by nést zodpovědnost za chyby, které se staly. Příchod pana Kušnierze je zjevně spojený s ním,“ řekl Fišera k Šulcově odchodu z předsednického postu.

Jiří Šulc naopak tvrdí, že jeho odvolání je důsledek stranického boje. ČSSD se podle něj snaží svést na ODS a osobně na Šulce problémy s čerpáním evropských dotací.

Kdo odvolaného předsedu nahradí, není zatím jasné. Prozatím povede radu její dosavadní místopředseda Tomáš Hybner, který ale zatím nemůže podepisovat smlouvy. „Další jednání máme 20. června a pak se uvidí, jak dál. Kdyby předseda nebyl schválen, asi to budu muset dořídit do voleb já,“ řekl místopředseda Hybner.

Ze skříně ROP Severozápad vypadlo už několik kostlivců

Jiří Šulc stál od roku 2007 v čele Regionální rady, která je vrcholem organizace rozdělující evropské peníze na regionální úrovni NUTS II. Radě je podřízen Úřad Regionální rady, kde se v posledním roce objevila dlouhá řada problémů.

Výbor Regionální rady Severozápad dohlíží na činnost rady a jejího úřadu, který má na starosti přidělování dotací v ROP Severozápad. Výbor má 16 členů, z nich je šest z ústecké ČSSD, pět z karlovarské ČSSD, jeden (Šulc) z ODS a čtyři z dalších politických uskupení.

Nejprve policie obvinila kvůli korupci skupinu lidí včetně tehdejšího ředitele úřadu Petra Kušnierze. Letos proběhl audit ministerstva financí, který zkoumal část projektů, na které ROP Severozápad zprostředkoval evropské dotace, a poukázal na řadu pochybení. Proto v minulém týdnu následoval další audit Evropské komise. Dopadne-li špatně, hrozí i vracení dotací. V květnu se navíc ozval severočeský opoziční politik Leo Steiner, který na dotačním úřadu krátce pracoval jako ředitel odboru. Uvedl, že celý systém ROP je chybný, když o přidělení dotací často spolurozhodují sami žadatelé, podporuje korupci a výsledkem jsou předražené zakázky podpořené evropskými penězi.