Ražbu Vinohradských tunelů silničáři odloží

Brno – Vinohradské tunely, které se mají stát součástí brněnského silničního okruhu, začne Ředitelství silnic a dálnic razit o dva roky později, než dosud plánovalo. Podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové není především jasné, kudy přesně tunely za pět miliard korun pod vinohradským sídlištěm povedou.

Podle původních předpokladů měly být Vinohradské tunely hotovy v roce 2019. Aktualizace plánů Ředitelství silnic a dálnic ale počítá s tím, že v roce 2019 bude teprve vydáno stavební povolení a začne se stavět. Uvedení do provozu je proto plánováno až na rok 2021. 

Dvouleté zdržení zahájení ražby Vinohradských tunelů vysvětlují silničáři zdlouhavou přípravou. „Jsou provedeny předběžné geologické studie. V současné době probíhá posuzování vlivu na životní prostředí a technicko-ekonomická studie. Územní rozhodnutí bude hotové během následujících dvou let,“ řekla mluvčí ŘSD Ledvinová.

Pod Brnem vedly dosud dva Husovické a dva Bohunické tunely. Nyní se dokončují Dobrovského tunely v Králově Poli, které budou do provozu uvedeny letos v září. Vinohradské tunely mají být ze všech brněnských podzemních komunikací v Brně nejdelší.