„Pan Losovačka“ Petr Keřka vydržel na ŘSD tři dny

Karlovy Vary - Pouhé tři dny vydržel ve funkci ředitele karlovarské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Petr Keřka. Bývalý náměstek primátora je spojován s kauzou známé karlovarské losovačky. Jeho jmenování kritizovala i vicepremiérka Karolína Peake. Vedení ŘSD tvrdí, že o Keřkově minulosti informace nemělo, ředitel podniku David Čermák dnes Keřku odvolal.

Petr Keřka byl na post ředitele vybrán bez výběrového řízení. Na zakládě vlastní žádosti. Podle vedení ŘSD uspěl díky své odbornosti a technickým znalostem. „Petr Keřka se mi jevil jako nejvhodnější z několika kandidátů, kteří pro své technické a odborné znalosti, zkušenosti připadali v úvahu,“ uvedl Čermák.

O tom, že Keřka dříve figuroval v nechvalně známém případu, prý současný šéf ŘSD nevěděl. Údajně ho Keřka při pohovoru ujistil, že neexistují žádné problémové situace, se kterými by mohl být spojován. „Neumím si představit, jak bych panu Keřkovi mohl v budoucnu stoprocentně důvěřovat - a bez stoprocentní důvěry generálního ředitele s krajskými řediteli nemůže ŘSD dlouhodobě fungovat,“ dodal Čermák.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Jeho jmenování do funkce ředitele bylo trnem v oku řadě krajských a městských zastupitelů. „Pan Keřka je v Karlových Varech a široko daleko známý jako pan Losovačka a teď rozhoduje o miliardových, stamilionových zakázkách. Je naprosto nepochopitelné, jak se to dneska může stát,“ řekl karlovarský zastupitel Jiří Kotek (Alternativa). Rozhodnutí o jeho jmenování ostře kritizovala i vicepremiérka Karolína Peake. „Byla jsem velmi nepříjemně překvapena, byla bych nerada, aby v tuto chvíli byl spojován s novým vedením ŘSD, proto jsem apelovala na ministra Dobeše,“ řekla Peake. 

Petr Keřka veškerá nařčení odmítá. Podle něj byla firma pro stavbu KV Areny vybrána až v řádném výběrovém řízení. „Investiční akce byly všechny rozhodovány v kolektivních orgánech města a multifunkční hala se také nestavěla rozhodnutím jednoho člověka,“ tvrdí Keřka. Po oznámení o jeho jeho odvolání už nebyl k zastižení.

Termín karlovarská losovačka je spojený s výběrem stavební firmy pro výstavbu multifunkční KV Areny v Karlových Varech v roce 2007. Organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo. Město za zakázku na stavbu karlovarské multifunkční arény za 1,1 miliardy korun dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu půl milionu korun. Její platnost potvrdily i soudy. Keřka se podle deníku Právo losování jako tehdejší náměstek primátorky osobně účastnil.