Kdo má opravit silnici z Jihlavy do Pístova?

Vysočina – Jihlava s Vysočinou se nejsou schopny dohodnout, komu by měla patřit silnice z Jihlavy do Pístova. Jedna z nejhorších komunikací na Vysočině papírově patří kraji, ten ji ovšem nechce opravit, dokud nebude v majetku a správě Jihlavy.

Řidič autobusu městské hromadné dopravy Jan Vorálek jezdí po silnici mezi Jihlavou a Pístovem pravidelně už asi 30 let. Vzpomíná, že tudy za minulého režimu jezdily tanky na střelnici. Od té doby je silnice stále ve stejném stavu. Ostuda Jihlavy a jedna z nejhorších silnic kraje patří jako silnice 3. třídy Kraji Vysočina. Ten ale provádí jen drobné záplatování.

Mluvčí Krajského úřadu Kraje Vysočina Jitka Svatošová se nechala slyšet, že opravy odpovídají dopravnímu zatížení silnice. Podle náměstka primátora Jihlavy Josefa Kodeta (KDU-ČSL) je to ostuda kraje. Podle původních plánů už měla mít silnice nový povrch a v zemi pod ní měly vést inženýrské sítě. Na společné investici se ale zatím město s krajem nedokázaly dohodnout.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Kraj by asfaltový povrch zaplatil pouze za předpokladu, když by si silnici převzalo do majetku město. „Pokud silnice mění vlastníka, pak je pravidlo, že ji předáváme opravenou, tak aby mu nevznikly další budoucí náklady s její údržbou,“ informovala Jitka Svatošová. Josef Kodet však říká, že město silnici nepřevezme, nemá prý totiž charakter místní komunikace.

Představitelé jihlavské radnice si myslí, že dohodu o opravě silnice se podaří uzavřít až s novým vedením kraje, které vzejde z podzimních voleb.