Řediteli ústeckého dotačního úřadu hrozí odvolání

Ústí nad Labem – Nový předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Tomáš Hybner (NS-LEV 21) chce odvolat ředitele Úřadu Regionální rady Pavla Markvarta (ODS). Chce tak začít zlepšovat pověst instituce, která se už rok potýká s podezřeními z korupce a manipulací při přidělování evropských dotací. Sám Pavel Markvart ovšem dnes začal vlastní tažení za očistění jména dotačního úřadu, když obvinil náměstkyni krajského státního zástupce Lenku Bradáčovou, že oklamala soud při žádosti o domovní prohlídku v sídle Úřadu Regionální rady. Policie si prý odnesla i dokumenty, které nemohly mít souvislost s vyšetřováním exšéfa úřadu Petra Kušnierze. Bradáčová obvinění označila za nepravdivá, tento případ prý ani sama nedozoruje. O Markvartově dalším osudu rozhodne 20. června Výbor Regionální rady, který se současně bude zabývat i Hybnerovou budoucností.

Hybner: Náprava pověsti ROP začala odvoláním Šulce

Tomáš Hybner, který stanul v čele regionální rady včera po odvolání dosavadního předsedy Jiřího Šulce, navrhne výboru kromě Markvartova odvolání i výpověď nájmu v současném sídle dotačního úřadu. Šulcovo odvolání totiž bylo podle Hybnera pouhým prvním krokem v postupné nápravě pověsti ROP Severozápad. „Považuji jeho konec v čele regionální rady za správný krok, nicméně to není krok konečný, který by napravil špatnou pověst čerpání peněz z evropských fondů v regionu severozápad, tedy v Ústeckém a Karlovarském kraji,“ uvedl v prohlášení Hybner.

Markvartovo odvolání je podle Hybnera nutné. „Neudělal kroky, které by vedly k obnovení certifikace projektů,“ uvedl Hybner s tím, že není přesvědčen, že stávající ředitel Úřadu Regionální rady zná všechny okolnosti rozdělování dotací. Tomáš Hybner uvedl, že Markvartovo odvolání odvolují karlovarští členové výboru, proti nejsou ani někteří jeho ústečtí členové.

Svoji pozici bude ovšem 20. června obhajovat i sám Tomáš Hybner. Regionální radu řídí dočasně z pozice místopředsedy po odvolání předsedy Šulce. Bude-li chtít v čele rady zůstat, bude se muset vypořádat s kritikou – karlovarská opozice například poukázala na jeho účast při tzv. karlovarské losovačce. Účast na ní už stála místo ředitele karlovarské pobočky ŘSD.

Markvart válčí se státní zástupkyní, prý oklamala soud

Pavel Markvart se zatím pustil do sporu se státním zastupitelstvím. Kritizoval policejní prohlídku sídla Úřadu Regionální rady. „Považuju ten policejní zásah za nepochopitelný. Dostali jsme příkaz k domovní prohlídce nebytových prostor, odůvodněný tím, že se uvažuje o rozšíření obvinění pana Kušnierze,“ řekl Markvart. Petr Kušnierz byl Markvartovým předchůdcem v křesle ředitele dotačního úřadu, vloni v březnu byl zatčen a následně i obžalován z přijímání úplatků při vyřizování dotací.

„Skutečný zájem policie je zřejmě jiný, než jaký popsala v žádosti o domovní prohlídku. Policisté mi řekli, že se mám zeptat paní Bradáčové. Já se paní Bradáčové na nic ptát nebudu, paní Bradáčová oklamala soudkyni Okresního soudu v Ústí nad Labem, když naprosto falešně popsala důvody pro domovní prohlídku,“ prohlásil Markvart.

Policisté se přitom podle úřadu chovali korektně, ale zároveň po Markvartovi prý chtěli podepsat i protokol, že prohlídka proběhla přímo u něj doma. Markvart tvrdí, že jeho podřízeným odmítali říct, co přesně hledají; prý to poznají, až to uvidí. Nakonec si odnesli dokumentaci ke čtyřem projektům, včetně zápisů z porad. Obvinění zopakoval ještě několikrát. „Napíšu si jakékoli zdůvodnění s tím, že 'hloupá soudkyně' uvěří 'chytré státní zástupkyni', a pak si můžu v tom baráku dělat, co chci,“ řekl.

Bradáčovou Markvartovy výroky překvapily. „Jedná se o bezprecedentní útok na práci soudu a státního zastupitelství, o dehonestaci soudkyně Okresního soudu v Ústí nad Labem. Bez jakýchkoli informací o věci se k ní ředitel Markvart vyjadřuje, fabuluje a záměrně se snaží klamat veřejnost,“ řekla Bradáčová. Spekulací je podle ní i spojitost prohlídky s Kušnierzovým případem. Markvartovo vyjádření se nelíbilo ani jeho nadřízenému Hybnerovi.