V Jihlavě nemohou operovat šedý zákal, překročili limit VZP

Jihlava - Nemocnice na Vysočině odkládají operace šedého zákalu. Jen v Jihlavě museli teď odříct 160 už objednaných pacientů, kteří měli těsně před operací. VZP totiž stanovila maximální počet operací a jejich navýšení nepovolila. V havlíčkobrodské nemocnici zatím naplánované operace neruší, koncem roku však zřejmě budou muset pacienty přeobjednat až na rok 2013.

Zájem pacientů o operaci šedého zákalu na Vysočině každoročně stoupá. Jen letos odoperovali jihlavští lékaři 363 plánovaných pacientů. Jenže pojišťovna snížila limit a nastavila maximální počet operací za pololetí na 287. Lékaři tak provedli 76 operací, které zatím nemá kdo zaplatit. Pokud pojišťovna limity pro počet operací nezvýší, tak by se mohla čekací doba pro pacienty prodloužit až na tři čtvrtě roku.

Podle mluvčí jihlavské nemocnice Veroniky Pyskové stanovila VZP limit na první pololetí až 29. února, což je pro naplánování zákroků pozdě. „Tato situace nám zkomplikovala nastavený systém a dále i to, že někteří lékaři a personál bude nevytížený.“ Podle krajského ředitele pojišťovny Jiřího Kořínka se ale nemocnice počty operací dozvěděla poměrně brzo na začátku roku.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)