V Ústí se zřítil dům patřící mrtvému podnikateli, jeho budoucnost je nejistá

Ústí nad Labem  - Část prázdného domu se zřítila v Ústí nad Labem. Celé okolí muselo být uzavřeno, protože v dezolátním stavu není jen zborcený dům, ale i další budovy v jeho sousedství. Všechny stavby patřily podnikateli Janu Davidu Horskymu, který proslul spory s nájemníky. Ten ale před čtyřmi měsíci zemřel a město netuší, co s jeho problematickým majetkem bude dál.

Část domu se sesunula přímo před strážníky. Propadly se stropy, a zůstaly jen obvodové zdi. Podle svědků krátce předtím dům rozebírali zloději kovů. Podle prvotního šetření statika musí být dům zbourán, nebo je nutného ho podepřít. V podobném stavu je ale celá ulice. Demolice celého bloku zničených domů by podle hrubých odhadů stála desítky milionů korun.

Při zřícení domu nebyl nikdo zraněn. „Propátrávání těchto sutin naštěstí skočilo dobře, nebyla nalezena žádná osoba,“ uvedla tisková mluvčí Policie ČR v Ústí nad Labem Veronika Hyšplerová. Policie ale dočasně uzavřela okolí domu v ulici Na Nivách.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Jan David Horsky za domy před osmi lety zaplatit čtyři sta tisíc. Městu, od kterého ho získal, slíbil, že je přestaví na luxusní byty. To se ale nestalo a po smrti podnikatele město řeší, co s domy bude. „Primátor sestavil v tuto chvíli pracovní skupinu, která bude řešit, co s případem dál,“ potvrdila tisková mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Pozůstalí s městem nekomunikují. Stejně jsou na tom v Děčíně, kde Horskymu patřilo osmnáct domů. Ty jsou sice prázdné, ale zatím se naštěstí nerozpadají.