Středočeské silnice zůstávají rozpadlé, opravy zastavila Rathova kauza

Praha – Středočeský kraj připravil na letošní rok řadu oprav silnic. Kvůli korupční kauze Davida Ratha se však dvacet dopravních staveb odkládá. Proběhnou opakované tendry, práce tak proběhnou nejméně s ročním odstupem.

Dodavatelé rekonstrukcí, které se Středočeský kraj rozhodl odložit, se k zakázkám dostali prostřednictvím losování. Teď chce kraj vypsat nové tendry, kde už se losovat nebude. „Musíme teď napravit to, co jsme dělali špatně, a udělat to jednou a pořádně,“ řekl nový mluvčí Středočeského kraje Milan Smutný.

Protože vyhodnocení soutěží potrvá minimálně půl roku, mohou stavební práce začít příští rok na jaře. Radnice sice rozumějí potřebě soutěže zopakovat, ale zdržení lidem v obcích a městech značně komplikuje život.

Například Bělá pod Bezdězem zůstane o rok déle rozdělena. Už loni se pod hlavním průtahem sesunul svah. Silnice je od té doby zcela uzavřena. „Dolů je stráň hluboká 30 metrů. Bylo by velice nepříjemné, kdyby tam někdo spadnul,“ poukázal starosta Jaroslav Verner. Rozdělení obce je katastrofální zejména pro podnikatele. Veterinář Ladislav Kilián přišel o dvě třetiny klientů a bojí se, že kvůli odložení opravy bude muset zavřít.

Ve Mšeně je situace jenom o trochu lepší – silnice ve městě je částečně rozkopaná a připravená na rekonstrukci. Zůstane tak o rok déle.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)