Peruc se Filly nevzdá, i kdyby se měla soudit

Louny - Obec Peruc bojuje o obrazy malíře Emila Filly, které z peruckého zámečku ukradli zloději před koncem minulého roku. Zásluhou rychlého zásahu policistů neopustily území České republiky, na své původní místo se však nevrátily. Kolekce ukradených a znovu nalezených obrazů je vystavena o patnáct kilometrů dále, ve výstavní síni Benedikta Rejta v Lounech.

Přesunu obrazů zpátky na Peruc brání podle ústeckého kraje, který je vlastníkem pláten, bezpečnostní rizika. Výstavní síň zlodějům neodolá a lounská policie na místo nedojede dřív než za patnáct minut. Lounská galerie má podle odborníků jednu zásadní výhodu, kterou je právě bezpečnost. Do perucké galerie zloději vstoupili rozbitým oknem.

„Je to vlastně nedobytný trezor,“ říká redaktor ČT Jan Stuchlík. „Filla samozřejmě patří na Peruc, ale na takovou Peruc, kde bude moci být bezpečně vystavován,“ uvedla Alica Štefančíková, ředitelka Galerie Benedikta Rejta. Problém zámku v Peruci je jeho odlehlost od okolních domů, velká zahrada, která ho obklopuje, je navíc volně přístupná. Nedávno navíc policie zrušila stálou 24hodinovou službu na služebně v nedalekých Košticích. Navíc budova patří soukromníkovi z Británie, který se ji snaží prodat.

Naopak budova Galerie Benedikta Rejta stojí v Lounech hned vedle radnice, těsně u náměstí. I díky tomu je podle Štefančíkové místo pro návrat obrazů před zraky veřejnosti vhodnější. Jak jsou obrazy zabezpečené, nemůže Štefančíková říct kvůli utajení.

Nikdo to nevidí příliš růžově

Podle perucké radnice se o bezpečnost obrazů musí postarat stát a kraj. Jak starosta městyse tvrdí, dědice mají na své straně. „Filly se nevzdáme, nepřichází v úvahu,“ prohlásil starosta Antonín Lanc. „I kdybychom se měli soudit.“

Jednou z možností prý je, že by kraj zámeček koupil. „V situaci, v jaké je dneska stát, to nikdo nevidí příliš růžově, aby se takový objekt pořizoval,“ komentuje to Radek Spála z odboru kultury krajského úřadu. Do podzimu zůstanou Fillovy obrazy jistě v Lounech, poté je do péče převezmou restaurátoři.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)