Obec se snaží opravit kostel, práci kazí zloději

Bohuslavice (Náchodsko) – Opravit zchátralý kostel se rozhodli lidé z Bohuslavic na Náchodsku. Podařilo se jim dát dohromady dost peněz na rekonstrukci, jejich činnosti se ale pokoušejí zneužít zloději. Naposled odnesli skoro všechen stavební materiál.

Kostel je pomyslnou vizitkou obce, proto se lidé z Bohuslavic pokusili zlepšit stav toho svého. Byl dlouho zavřený a chátral. Když se jim ale podařilo získat peníze na opravu, přišli zloději. Stavbu narušovaly krádeže od začátku. „Nejdřív se nám ztratily podlážky z lešení, které je postaveno kolem kostela, potom byla vykradena stavební buňka, která slouží stavebníkům,“ popsal bohuslavický starosta Jiří Tojnar.

Nejcitelněji se však probíhající rekonstrukce dotkla krádež části stavebního materiálu. „Od kostela zmizelo sto pytlů stavebního materiálu. Byla to omítka a cementový postřik,“ upřesnila policejní mluvčí Eva Prachařová.

Opravy pokračují, není ale jisté, zda bude zbylý materiál stačit – práce je na kostele jako na pověstném kostele. „Střecha byla špatná, fasáda se musí vyměnit,“ shrnul starosta Tojnar.

Přes všechna protivenství Bohuslavičtí věří, že oprava skončí úspěšně a kostel bude opět výstavní. Otevřít by ho chtěli koncem října.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)