Gotická Litovel vystavuje Krista s pohyblivými pažemi

Litovel (Olomoucko) - Cenné gotické památky představuje výstava v Litovli. V nově opravené kapli svatého Jiří návštěvníkům přibližuje klenoty přelomu 15. a 16. století. Nejvýznamnější součástí expozice je unikátní socha Krista s pohyblivými pažemi.

Gotická kaple je nejstarší dochovanou stavbou v Litovli. Exponáty, které do ní historicky neodmyslitelné patří, se však kvůli své hodnotě většinu ukrývají v depozitáři muzeí. Výstava představuje nejen gotické klenoty, ale i duchovní život v Litovli na přelomu 15. a 16. století.

„Výstava představuje výsledky restaurování gotické kaple svatého Jiří a jejího mobiliáře,“ uvedl litovelský farář Josef Rosenberg. „Výstava je koncipována jako navrácení se do doby, kdy tyto předměty sloužily k náboženským účelům.“

Jednak v podobě ukřižovaného, jednak jako ležícího

Centrem výstavy je socha ukřižovaného Krista s pohyblivými pažemi. „Socha byla na Velký pátek snímána z kříže a skládána do Božího hrobu, kde jí věřící vzdávali zvláštní úctu,“ vysvětlil kněz. Pozdně gotické dílo z lipového dřeva má původní mechanismus, který dokázal jeho paže ovládat.

Podle odborníků patří socha k unikátům. V tuzemsku jsou zatím jen čtyři známé obdoby s dochovaným původním mechanismem. Lidé si ji mohli prohlédnout i loni na výstavě v olomouckém Arcidiecézním muzeu.

„Restaurátorským zásahem odkryté původní ramenné klouby sochy Krista umožňovaly její využití jednak v podobě ukřižovaného, jednak jako Krista ležícího na hrobě. Vzhledem k pokročilému znehodnocení dřeva ale nebylo možné funkčnost ramenních kloubů obnovit, proto lze nyní sochu prezentovat jen v ležící poloze,“ uvedla již dříve kurátorka muzea Helena Zápalková.

Kaple sv. Jiří v Litovli
Zdroj: ČT24

Dalšími exponáty jsou plastika Piety z Rozvadovic, kalichy i historické písemnosti, které dokládají dobu vzniku litovelské kaple. „Byla nalezena listina, kde prosí Karel z Vlašimi o založení bratrstva panny Marie a svatého Marka. Je to bratrstvo z nejstarších na Moravě,“ zdůrazňuje farář Rosenberg.

Na přípravě reprezentativního katalogu se podílel tým odborníků. Gotická kaple se veřejnosti znovu otevřela teprve loni. Rekonstrukce stála 11 milionů korun a trvala tři roky.

Výstava Gotické klenoty v kapli sv. Jiří v Litovli je přístupná od 8. června do 26. srpna vždy od úterý do neděle mezi 9:30 a 16:30.

Reportáž Radky Štědré o výstavě v Litovli (zdroj: ČT24)