Lesy u Bzence se z požáru vzpamatují za dva roky

Lesní porost u Bzence, který minulý měsíc zničil masivní požár, bude obnoven do dvou let. Plánuje to státní podnik Lesy ČR. Pokud se potvrdí, že na 90 procentech porostu postiženého požárem stromy nepřežijí, bude nutné vysázet 1,5 milionu dřevin. Plameny spolykaly na 30 tisíc metrů krychlových dřeva a zasáhly území asi 165 hektarů. Škoda se odhaduje na 27 milionů korun.

Stromy, které při požáru neshořely, patrně odumřou. Nová výsadba tedy může začít až poté, co se mrtvé stromy pokácí a odvezou. Její hlavní část výsadby se uskuteční na jaře 2013, plánuje Karel Kříž z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

Podle něj lesníci nesmí opakovat chyby minulosti. O tom, jaké stromy vysadí a v jakém režimu, se bude teprve jednat. Ekologové ale navrhují vrátit do krajiny duby, což sníží riziko požárů. Dalším protipožárním opatřením by bylo vytvoření pásů v lese bez porostu. Byl by v nich pouze písek. „Nejhorší možnou variantou je neustálá obnova současných souvislých borů,“ dodal Kříž. Část krajiny by měla být ponechána, aby se zregenerovala sama.

Lesní požár zasáhl vyprahlou oblast nazývanou Moravská Sahara. Je tvořena písečnými dunami. V 19. století ji dokonce postihovaly písečné bouře. Oblast byla málo osázená. Většina stromů byly původně duby, ale postupně je nahradily borovice.

Rozsáhlý oheň u Bzence se stal největším neštěstím svého druhu v republice za posledních 15 let. Zasahovalo při něm 1 500 hasičů z 204 jednotek, tři vrtulníky a také tři hasičská letadla. Po příčině neštěstí pátrají policisté. Zatím podle nich nelze vyloučit, že porost byl zapálen úmyslně či v nedbalosti.