Horní Žleb ohrozilo kácení stromů

Děčín – Na nebezpečné kácení stromů si stěžují obyvatelé Horního Žlebu u Děčína. Těžební firma podle nich na kácení nijak neupozornila a oblast nezabezpečila. Jeden z poražených buků potom spadl do zahrady nájemního domu. Jenom náhodou nikoho nezranil. Místní žádají okamžitý zákaz těžby a vyzývají k zásahu děčínskou radnici i policii.

Z pádu kmene pokáceného buku na zahradu se obyvatelé domu v Horním Žlebu stále vzpamatovávají. Dopadl na místo, kde si krátce předtím hrály děti, zranění unikly, protože začalo pršet. Následky mohly být ještě vážnější – hrozilo, že kmen sklouzne ze svahu na vytíženou mezinárodní železniční trať a některý vlak do něj narazí.

Hlavní problém vidí místní lidé v tom, že oblast těžby nebyla řádně zabezpečena. „Nikde nejsou pásky, nikde nejsou vyvěšeny cedule,“ uvedla Dana Stránská, obyvatelka domu, do jehož zahrady strom spadl. To je přitom podle mluvčí děčínského magistrátu Markéty Lakomé povinnost těžební firmy.

Kvůli nehodě je těžba přerušena, lidé z Horního Žlebu ale žádají více. „Chceme zastavit těžbu,“ řekl obyvatel domu s poničenou zahradou Přemysl Šatný. Jejich žádost ale nejspíš nebude vyslyšena. Firma chce v těžbě pokračovat, slibuje ale, že teď už vše řádně zabezpečí. „Dělá se speciální režim, aby byli lidé mimo ohrožení,“ slíbil jednatel společnosti Josef Vávra. Kácené stromy tak mají být nadále zajištěny lanem a domy pod svahem ochrání bytelná zábrana.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)