Prudký déšť zaměstnává hasiče na Zlínsku

Otrokovice - Už od úterního večera zaměstnává prudký a neustávající déšť ve Zlínském kraji místní hasiče, kteří za tu dobu zasahovali již na řadě míst v regionu. Zatím nejčastěji v Otrokovicích, kde voda ohrožovala novou zástavbu a dělala problémy i v průmyslových areálech. Obavy ze zaplavení měli také obyvatelé Zachotína na Pelhřimovsku, hrozilo tu vylití místního rybníka s poničenou hrází. Nebezpečí však už hasiči zažehnali.

V Otrokovicích začala ohrožovat okolí laguna v poli o rozměrech asi 100 x 15 metrů. Zásah hasičů trval několik hodin. V přírodní hrázce se totiž vytvořily trhliny a voda začala ohrožovat okolní rodinné domy. „Z preventivních důvodů je laguna odčerpávána, aby se té přírodní hrázy ulevilo a byla také navýšena nornými stěnami,“ uvedl mluvčí HZS Zlínského kraje Libor Netopil.

Podle starosty Otrokovic Jaroslava Budka němělo město s vodou nikdy problémy. Hráz se teď však bude muset prý nejen navýšit, ale také zpevnit. Větší škodu ale voda nakonec nezpůsobila - hasičům se podařilo domky ochránit.

O pár hodin později začala voda v Otrokovicích ohrožovat výrobu v areálu Moravanu. Bylo proto nutné ihned přesunout část zasahujících hasičů z Kvítkovic, aby i zde okamžitě začali s odčerpáváním vody. Velká voda zde neohrožuje výrobu poprvé. Podle majitele budov je tady i několikrát do roka a nájemci uvažují, že závod přestěhují jinam. To by znamenalo i propouštění.

Rybník s poničenou hrází na Pelhřimovsku už okolí neohrožuje

Ohroženi povodní byli i obyvatelé Zachotína na Pelhřimovsku. Hrozilo zde vylítí rybníka Dolní Kladiny, a to kvůli narušené hrázi. Zásah na místě skončil včera večer. Během dneška bude odvolán i druhý stupeň povodňové aktivity, který platil pro obec Kletečná. Vodu z rybníka se daří bezpečně vypouštět provizorním korytem a hasiči místo předali majiteli rybníku. K úplnému vypuštění a zahájení oprav zřícené hráze dojde až po výlovu v následujících týdnech. 

Rybník Dolní Kladiny spravuje stát prostřednictvím Pozemkového fondu, který vodní plochu pronajal rybářské společnosti BioFish. Zatím není jasné, kdo vzniklé škody a opravu hráze zaplatí.

Silný déšť na Zlínsku (zdroj: ČT24)