Nové tramvaje kvůli poruchám stojí v depu

Praha - Třetina nových tramvají Porsche stojí kvůli závadám v depu Pražského dopravního podniku. Podle serveru iDNES.cz bude jejich oprava stát 50 milionů korun. Dopravní podnik teď vyjednává s výrobcem Škodou Transportation, kdo tuto částku zaplatí. Záruční doba tramvají 14T už totiž skončila.

Mimo provoz je 21 z 59 nízkopodlažních tramvají typu 14T, které čekají v depu na opravu. A možná k nim přibydou další. „Po ujetí zhruba 240 tisíc kilometrů se objevují potíže s převodovými skříněmi,“ potvrdila mluvčí Dopravního podniku města Prahy Monika Komínová.

Reklamace tramvají již není možná

Tyto tramvaje nebude snadné reklamovat, jejich zákonná záruční lhůta už uplynula. A opravy se odhadují na 50 milionů korun. Dopravní podnik jedná s dodavatelem tramvají Škodou Transportation a výrobcem poruchových převodových skříní. „Příčinu závady jsme zatím neidentifikovali. Aktuálně ale nemáme od jiných provozovatelů tramvají se stejnými převodovkami hlášeny problémy,“ uvedl Michal Stuchlík z firmy Wikov.

Podobné tramvaje se stejným typem převodových skříní jezdí totiž i v Brně a v Plzni. A tam žádné závady nezaznamenali. Pražský dopravní podnik měl před tramvajemi 14T problémy i se zaváděním nejmodernějších tramvají ForCity typu 15T. Na podzim museli technici stáhnout z provozu 22 těchto vozů. U poloviny z nich se ukázalo, že mají závadu na kolech, ostatní odstavili preventivně.

Třetina nových tramvají Porsche stojí kvůli závadám v depu (zdroj: ČT24)