Senát požádal o zachování nemocnice v Žatci

Praha - Senát důrazně požádal ministerstvo zdravotnictví, VZP a Ústecký kraj, aby zachovaly nemocnici v Žatci na Lounsku včetně dětského a gynekologicko-porodnického oddělení. Doporučil také, aby se nemocnice, která je spádová pro téměř 90 tisíc obyvatel regionu, stala plnohodnotnou součástí sítě zdravotnických zařízení. Rozhodl tak na základě petice, kterou podepsalo 18 tisíc lidí.

Zastupitelstvo kraje nemocnici podpořilo už dříve. Ministr zdravotnictví Leoš Heger senátorům řekl, že jeho úřad nemocnice neruší, ale nastavuje obecná pravidla a minimální požadavky na vybavení a kvalitu péče. Hájil nutnost optimalizace sítě nemocnic a lůžek a doporučil Žateckým, aby se obrátili na kraj. K záměru utlumit péči v žatecké nemocnici uvedl, že „v okolí je porodnic dost“. Senátor za Lounsko Marcel Chládek v reakci na to poukázal mimo jiné na dobu dojezdu a stav silnic v regionu.   

Ředitel VZP Pavel Horák uvedl, že žatecká porodnice se už loni pohybovala na hraně 500 porodů za rok, což stanovili experti jako minimální limit, který prý letos už asi dosažen nebude. „Úbytek klientek v žatecké porodnici povede k tomu, že oddělení stejně za krátký čas nebude ani ekonomicky, ani jinak životaschopné,“ uvedl Horák.

Limitní počet porodů byl podle rokycanského senátora Luďka Sefziga stanoven experty z velkých klinik. Uvedl to s odvoláním na primáře menších nemocnic. Zároveň uvedl, že porody v menších nemocnicích jsou levnější než na klinikách. Senát na jeho návrh po dvě a půl hodiny trvající debatě vyzval ministerstvo, aby ustoupilo od stávajícího projektu optimalizace porodnic a nastavilo „optimální zpětné vazby“ mezi nemocnicemi, pojišťovnami a pacienty.   

Horák podpořil zachování pediatrie a gynekologie v Žatci s tím, že budou poskytovat jen ambulantní péči. „Jsme přesvědčeni o tom, že ta oddělení mají zůstat v nemocnici, ale nedomníváme se, že při struktuře výkonů těch oddělení je nutné, aby měla lůžkovou část. Všechny výkony se dají provést v režimu jednodenní chirurgie nebo jednodenní hospitalizace,“ řekl Horák. Podotkl, že jednání ještě nejsou uzavřena.

Ředitel nemocnice Čestmír Novák namítl, že zrušení dvou ze čtyř oddělení by vedlo k jejímu zániku. „Není možné tu nemocnici nechat na jednom nebo dvou primariátech,“ prohlásil. Nemocnice Žatec je obecně prospěšnou společností, do které bylo nedávno investováno 300 milionů korun.

Vydáno pod