V Lednici začala rekonstrukce barokních jízdáren a koníren

Lednice - Lednice hledala finance na opravu jízdáren a koníren dlouhá léta. Nakonec město dosáhlo na evropské dotace. Oprava jízdárny má stát bezmála 500 milionů korun, z toho 422 milionů zaplatí Evropská unie, zbytek částky uhradí ministerstvo kultury. Rekonstrukce zchátralého objektu byla dnes zahájena slavnostním poklepáním základního kamene. Jízdárny se do konce roku 2013 promění v multifunkční centrum pro výstavy, koncerty, společenské akce a ekologickou výchovu.

Rekonstrukci je třeba stihnout do konce roku 2013, jinak hrozí, že památka o dotaci přijde. „Dotace je vázána obdobím, které stanovuje Evropská unie. My harmonogram zatím plníme na poslední chvíli,“ potvrdil starosta Lednice Libor Kubát (Sdružení SN). Rozsáhlý objekt potřebuje zejména obnovu zničených fasád a celkovou úpravu interiéru.

Unikátní komplex barokních jízdáren a koníren vznikl v 17. století a na svou dobu byl luxusní. Býval doslova palácem pro koně, kterým kromě stájí s mramorovými žleby a dřevěnou podestýlkou sloužil také bazén. Rozsáhlý komplex barokních jízdáren a koníren v Lednici ale v průběhu 20. století nesloužil původním účelům. Využíván byl jako sklad, tělocvična nebo hasičská zbrojnice.

Lednické zámecké jízdárny

Jedná se o architektonickou památku, která se nachází vedle zámku Lednice. V letech 1688–1696 byl podle projektu Jana Bernarda Fischera z Erlachu západně od zámku vybudován monumentální komplex trojkřídlé stáje s jízdárnami dokončený Domenikem Martinellim. V současné době jde o nejstarší dochovanou část zámku. Na nádvoří vede trojice průjezdů se sloupovými portiky a portály oživenými alegorickými sochami z počátku 18. století.

Donedávna se v prostorách jízdáren nacházelo Akvárium Malawi, kde mohli návštěvníci vidět podmořské živočichy z tropické oblasti, a výstavy Tajemná Indonésie a Magický Himaláj cestovatelů Hanzelky, Zikmunda, Stingla a Švaříčka.

Zdroj: Jižní Morava

Současný stav jízdáren (zdroj: ČT24)