Kvůli prodloužení karlovarské linky se Student Agency pře s krajem

Karlovy Vary – Autobusový dopravce Student Agency prodlouží v polovině července svoji linku Praha–Karlovy Vary o úsek přes Sokolov do Chebu. Rozšíří tak svoji nabídku v Karlovarském kraji. Student Agency se kvůli lince ovšem pře s krajským úřadem i ministerstvem dopravy. Kraj totiž na novou linku uvalil omezení, která se týkají přepravy cestujících v rámci regionu, ministerstvo omezení potvrdilo.

Karlovarský krajský úřad, který udělil Student Agency licenci na novou linku, zakázal vnitroregionální přepravu cestujících na trase Karlovy Vary–Sokolov–Cheb. Týká se ovšem pouze dvou z celkových osmi spojů z Prahy a pěti z osmi spojů v opačném směru. Podobná omezení dálkových linek jsou v autobusové dopravě obvyklá, kraje tak chrání své regionální dopravce, na jejichž provoz přispívají a ztrátu jejich tržeb by potom musely dorovnávat. Zákaz vnitroregionální přepravy na dálkové lince potvrdily Student Agency i ministerstvo dopravy.

Podle dopravce regiony podobnými omezeními brání volné soutěži dopravních společností. „Omezení považujeme za porušení volné soutěže na přepravním trhu a budeme proti tomu bojovat v rámci zákonných prostředků. Další kroky našeho právního oddělení povedou vůči ministerstvu dopravy, které omezení vydané krajem potvrdilo,“ řekl mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Licenční pravidla však zatím platí a Student Agency se nechystá porušovat je. „Omezení respektujeme a naše spoje budeme samozřejmě provozovat podle daných podmínek,“ zdůraznil mluvčí Ondrůj.

Autobusy Praha–Karlovy Vary–Sokolov–Cheb začnou jezdit od 16. července. Spoje do Chebu budou jezdit v dvouhodinových intervalech, mezi ně budou vloženy ještě spoje v původní trase Praha–Karlovy Vary, celou trasu autobusy ujedou za 3 hodiny a 15 minut. Základní cena jízdného z Prahy do Chebu bude 190 korun, kreditová a otevřená jízdenka bude za 160 korun.

Student Agency bude na lince z Prahy přes Karlovy Vary do Chebu přímo konkurovat společnostem Autobusy Karlovy Vary a A-Z Bus. Nepřímá konkurence postihne také České dráhy a jejich rychlíky, které jezdí z Prahy do Chebu přes Plzeň a jejich jízdní doba je zhruba stejná jako u karlovarských autobusů.