Místo turistů vozí lanovka ze Sněžky kusy staré stanice

Pec pod Sněžkou – Turisté, kteří se chtějí svézt nejstarší českou lanovkou v její poslední sezoně, musí počkat na poslední červnový víkend. Dráha z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu přerušila svůj provoz, aby se nakrátko proměnila v nákladní lanovku a pomohla při stavbě nové lanovky, která ji má za dva roky nahradit. Na prázdniny se ještě stará VR-101 rozjede i pro turisty, až na Sněžku je ale nevyveze. Provoz horního úseku lanovky byl zastaven už v dubnu, od té doby stihli dělníci rozebrat velkou část horní stanice.

Výluka lanovky na Růžovou horu potrvá do 22. června, do té doby bude sloužit k odvážení stavebního materiálu. Dělníci využívají k dopravě materiálu i horní úsek, kterým se však už turisté ve stávající podobě nikdy nesvezou, protože by neměli kde vystoupit – právě části stanice Sněžka se teď lanovkou vozí. „Když počasí dovolí, vozíme rozbouranou Sněžku. Horní stanici postupně rozebíráme a vozíme materiál dolů,“ uvedl technik lanové dráhy Jiří Brož.

Z horní stanice zbývá stále méně. Nová lanovka totiž bude končit sice na stejném místě jako ta stará, ale v nové budově. První cestující v ní přitom mají vystoupit už za dva roky, proto je nutné co nejdříve začít stavět.

Lanovka VR-101
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Turisté ale podle místních nemusí na Pec pod Sněžkou zanevřít – buď mohou vyrazit na Sněžku pěšky, nebo se svézt některou jinou lanovkou. „Mohou se dostat na hřeben lanovkou na Hnědý vrch nebo lanovkou na Portášky. Cesta už je potom velice nenáročná,“ poukázala Eva Lorencová z peckého infocentra. Především lanovka na Portášovy boudy může posloužit jako náhrada dráhy na Růžovou horu – jejich horní stanice jsou vzdáleny pouze 2,5 kilometru. Na Sněžku však lze dojít i velkým obloukem z Hnědého vrchu.

Nejstarší lanovka se ještě rozjede na prázdniny, od 23. června do 2. září by měla jezdit denně. Potom ji však čeká definitivní konec. Z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu a Sněžku potom bude možné vyjet novou kabinkovou lanovkou od roku 2014.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)