V Chomutově hlídá domobrana

Chomutov – První hlídka domobrany vyšla do ulic Chomutova a přilehlého Jirkova. Dobrovolníci ve svém volném čase hlídají místa, kde se podle nich lidé necítí bezpečně, třeba parky. Inspirovali se v zahraniční, kde je podobná sousedská výpomoc poměrně běžná.

První kroky občanské hlídky vedou na ubytovnu, kde žijí převážně romské rodiny. Členové domobrany jim vysvětlují, že nejsou rasisté, jen přišli pomáhat. Odsud hlídka vyráží do přilehlého lesíku. Lidé si jím krátí cestu domů, ale kamerový systém sem nedohlédne. „My jsme vybrali tohle místo zejména proto, že je tady taková stezka, na které se ženy necítí bezpečně,“ uvedl zakladatel domobrany Petr Kubaczka.

Domobrana sází hlavně na psychologický efekt. Díky reflexním vestám jsou hlídky vidět na dálku. Doprovází je pes. Občanské hlídky budou mít nejčastěji tři nebo čtyři členy. První den především přesvědčují a vysvětlují. Bojí se totiž spojování s pravicovými radikály, kteří občanské hlídky před čtyřmi lety dělali v nedalekém Litvínově.

„Jestli tato hlídka pomůže vykrýt i místa, která neumíme stoprocentně obsáhnout městskou policií, tak to skutečně pomůže,“ nechal se slyšet primátor Chomutova Jan Mareš (ČSSD). První hlídka domobrany skončila po třech hodinách. Další vyjdou příští týden.