V Praze stoupá počet okradených seniorů

Praha – V Praze se letos výrazně zvýšil počet trestných činů páchaných na seniorech. Zatímco za prvních pět měsíců loňského roku jich policisté zaznamenali 96, tak letos jich bylo 184. Pachatelé často zneužívají důvěřivosti starších lidí a okradou je nebo z nich vylákají peníze. Pražská policie kvůli tomu vytvořila speciální 14členný tým Senior, uvedl na brífinku ředitel pražské policie Martin Vondrášek.

Pachatelé podle komisařky Lenky Boldové využívají důvěřivosti mnohých seniorů, často předstírají, že jsou pracovníci energetických nebo telekomunikačních společností. V poslední době se prý množí také případy, kdy pachatelé telefonují seniorům a vydávají se za vnuka či jiného příbuzného, který je ve finanční nouzi a potřebuje půjčit peníze. Peníze si pak ale od seniora převezme prostředník.   

Tento týden například pražští policisté zaznamenali případ, kdy se starší ženě z Břevnova ozval muž, který se vydával za švagra. Skutečný švagr přitom už před časem zemřel. Žena mu přesto uvěřila a dala mu asi 90 tisíc korun. 

Nejčastější jsou podvody na seniorech a krádeže v pražských čtvrtích se starou zástavbou, jako jsou Nusle, Žižkov nebo Nové Město, a odehrávají se zásadně ve dne. Podvodníci bývají muži, kteří mají důvěryhodné vystupování - většinou jsou to recidivisti.

Úkolem speciálního týmu bude mimo jiné vytvořit databázi informací o jednotlivých zločinech, do které budou moci nahlížet i policisti z krajů. Většinou se totiž jedná o organizované skupiny pachatelů, které se po republice přesouvají.  

Z celkových 184 letošních případů jich bylo 28 ve stadiu pokusu. Ze zbývajících 156 se policistům zatím podařilo objasnit asi 40 případů, toto číslo ale nemusí být konečné. Podle komisařky Lenky Boldové počty stoupají i celorepublikově. V roce 2009 jich policie zaznamenala 1 200, loni už přes 1 370.