Pozemkový fond zaplatí opravu poškozené hráze u Kletečné

Humpolec (Pelhřimovsko) – Škody, které vznikly při kolapsu hráze rybníka Dolní Kladiny u humpolecké Kletečné, zaplatí Pozemkový fond. Současně se postará o rekonstrukci hráze. Ke škodě se fond jako správce rybníka přihlásil po třech dnech spekulací, které vznikly kvůli komplikovaným vlastnickým vztahům – rybník patří církvi, kvůli nedokončeným restitucím ho spravuje Pozemkový fond, ale pronajímá si ho rybářská firma BioFish.

Jak velká škoda po pondělní havárii hráze rybníka Dolní Kladiny vznikla, zatím není jasné, protože ještě neskončily všechny práce na hrázi a rybník ještě není zcela vypuštěn. Postupné odpouštění rybníka ale udělalo vrásky jeho nájemci, rybářské firmě BioFish. „V sádce je kolem půl milionu korun,“ vyčíslil hodnotu chovaných ryb jednatel společnosti Petr Tůma.

K náhradě škod se ale nakonec přihlásil Pozemkový fond. „Pozemkový fond je připraven uhradit náklady spojené s opravou hráze včetně nákladů souvisejících se vzniklou havárií, jelikož ten rybník je ve správě Pozemkového fondu,“ uvedla jeho mluvčí Monika Machtová.

Ačkoli fond zatím neví, kolik bude muset zaplatit, jedno je jisté – hasiči nic chtít nebudou. „Tento zásah byl zcela v souladu se zákonem, hrozilo zde nebezpečí z prodlení, takže úhradu nákladů po nikom požadovat nebudeme,“ řekla mluvčí hasičského sboru Petra Musilová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Že hráz Dolních Kladin není v pořádku, si všiml v pondělí večer místní chatař a uvědomil úřady. Od úterý na místě zasahovali hasiči, přesto se odpoledne část hráze zbortila. Hrozilo, že voda z rybníka zatopí sousední obce, zejména potom Kletečnou. Ještě v úterý večer se však podařilo poškozené místo zavézt štěrkem a kameny z blízkého lomu. Současně hasiči prorazili na jiném místě díru, kterou začali rybník kontrolovaně vypouštět. Jejich práce byla korunována úspěchem, když se jim podařilo do středy odpustit tolik vody, že narušená hráz už nebyla pod tlakem a bezprostřední nebezpečí pominulo.