V Písku otevřela kavárna, kde dávají příležitost handicapovaným

Písek – Lidé mohou v Písku zajít do nové kavárny Pontes, kde pracují handicapovaní. Lidé s různým stupněm mentálního a fyzického postižení obsluhují zákazníky, vaří kávu, pečou zelné placky, nebo se podílejí na přípravě dalšího pohoštění. I díky evropským penězům se jim tak daří začleňovat do většinové společnosti.

Kavárna v centru města zaměstnává dohromady šest lidí s různým postižením, a jelikož se na směnách střídají, tak se tomu provoz kavárny uzpůsobuje. „Máme tady slečnu, která je hluchá, takže se snažíme nastavit systém tak, aby si u ní lidé mohli objednávat - snažíme se vymyslet systém piktogramů,“ vysvětluje spolumajitel kavárny Michal Grill. 

Příležitost pracovat v kavárně dostala i Ludmila Říhová, pro kterou to je ve 37 letech první zaměstnání: „Moc se mi tady líbí, vedoucí jsou spokojeni. Děláme zelňáky, zemlbábu, bagety…,“ pochvaluje si paní Ludmila.    

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Právě lidé s těžším postižením jsou z trhu práce často prakticky vyloučeni, jsou to například vozíčkáři, hluchoněmí nebo nevidomí. Vzhledem k tomu, že je celý projekt financován z evropských dotací, tak mají handicapovaní lidé jistotu zaměstnání minimálně na následujících pět let.