Obce podél Bečvy mají ochránit protipovodňové stavby za šest miliard

Praha – Vláda ve středu schválila protipovodňová opatření v povodí Bečvy, která si v příštích letech vyžádají necelých šest miliard korun. Oblast v minulých letech velká voda trápila opakovaně, teď by ji měl ochránit mimo jiné i suchý poldr u Teplic nad Bečvou, který bude hlavní protipovodňovou stavbou. Projekty mají být financovány hlavně z evropských peněz.

Povodí Bečvy je jedním z povodněmi nejvíce ohrožených území v Česku, hodně lidí má stále v paměti katastrofální povodeň z roku 1997, která poničila třeba vesnici Troubky. Velká voda tehdy zaplavila skoro pětinu okresu Přerov – zničeno bylo přes 500 domů a dalších 2 500 voda poškodila. Při záplavách přišlo o život třináct lidí. 

Plánovaná protipovodňová opatření mají v případě podobné události ochránit před velkou vodou asi 110 tisíc obyvatel a majetek za šest miliard korun. Jde o 40kilometrový úsek Bečvy od Hranic po Troubky. 

Půjde o kombinaci hrází, nádrží nebo suchých poldrů, které v době lokálních dešťů zachycují vodu. Teplický poldr má patřit mezi vůbec největší v Česku – náklady na jeho stavbu mají dosáhnout 2,7 miliardy korun. Projekt však dlouhodobě brzdí problémy s pozemky, kvůli kterým se stavba odkládala. Ministerstvo zemědělství předpokládá jeho stavbu v letech 2018 až 2021.

Třeba zmiňovanou vesnici Troubky ale trápí velká voda opakovaně a místní tak dlouho čekat nechtěli. Povodeň z roku 2010 se stala impulzem pro stavbu ochranné hráze, kterou místní začali budovat podle záznamů ve starých selských mapách. Tento val ale vesnici ochrání jen před menší povodní.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)