Kolínskou židovskou obec zničili nacisté jako mstu za Heydricha

Kolín – Jednu z nejpočetnějších a nejstarších českých židovských komunit, která žila v Kolíně, nacisté takřka vyhladili. Před 70 lety začaly transporty z Kolína do koncentračních táborů. Připomenout si smutné výročí přijeli nyní do středočeského města pamětníci s rodinami z celého světa.

Dlouhou historii kolínské židovské obce dokládají náhrobky na místním židovském hřbitově. Před válkou byla místní komunita po Praze druhá největší v českých zemích. „Před druhou světovou válkou žilo v Kolíně téměř 500 židů,“ uvedla historička Miroslava Jouzová.

Komunita zanikla v červnu 1942. Z kolínského nádraží odjely do Bohušovic nad Ohří tři transporty, město opustily 5., 9. a 13. června. Kromě Kolínských v nich byli lidé z širokého okolí, celkem 2 200 lidí. Předtím se ti, kteří měli v Terezíně nebo později některém vyhlazovacím táboře najít smrt, shromáždili v kolínské škole. „Byli jsme tady tři dny a už jsme tady ztratili jméno a šli jsme pod číslem,“ vzpomněla Irena Ravelová, která holocaust přežila.

Načasování kolínských transportů na červen 1942 nebylo náhodné, šlo o odplatu za útok na Reinharda Heydricha.

Na konci války se nejšťastnější z lidí odvlečených v roce 1942 vrátili. Do Kolína přijelo dvacet z původních 500. Dnes staletou historii místní židovské obce připomínají pouze hřbitovy a několik památek.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)