Sokoli vyvedli mladé, jsou vidět v Teplických skalách

Teplice nad Metují – Mláďata vzácných sokolů stěhovavých poprvé vylétla z hnízda v Teplických skalách. Návštěvníci je teď budou moci pozorovat přímo z turistické stezky, která vede skalním městem. Na Broumovsku letos hnízdily hned čtyři páry chráněných sokolů – je to nejvíc od konce druhé světové války.

Sokolím mláďatům je 47 dnů, přesto už létají. Zatím ve vzduchu ještě působí trochu neohrabaně a učí se od rodičů, za pár týdnu z nich už ale budou nejobratnější lovci na českém nebi. „Rodiče přinesou mrtvou kořist, vyletí nad mláďata a hodí ji dolů. Mláďata se nejdřív učí chytit mrtvého ptáka, pak postupně i ty živé,“ popsal „školu“ sokolíků Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

Malí sokoli jsou atrakcí pro turisty. Teplické skály jsou jediné místo v Česku, kde lze plaché dravce pozorovat zblízka v jejich přirozeném prostředí. „V tomto nádherném prostředí je to opravdu úžasný zážitek,“ podotkl turista Jiří Zezulka.

Příležitost sledovat mladé sokoly je na Broumovsku možné poprvé po třech letech, je jich ovšem o to více. „Letos nám zahnízdil rekordní počet sokolů – čtyři páry. Dva úspěrně vyvedly mláďata a máme za letošek celkem sedm mláďat,“ shrnul Petr Kuna bilanci roku 2012.

Sokol stěhovavý patří mezi kriticky ohrožené druhy. Ještě v roce 2005 v Čechách hnízdilo jen třicet párů. Dnes jich je zhruba dvakrát tolik.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)