Farmáři chtějí hájit své zájmy sami

Liberecko – Farmáři na Liberecku zakládají Českou stranu selského rozumu. Chtějí uspět v politice na krajské úrovni. A věří, že se strana časem rozšíří i do dalších regionů.

Chtějí oslovit zemědělce, potravináře a obyvatele venkova, prosazovat domácí výrobky. A to v kraji, který k zemědělským oblastem právě nepatří. Nebojí se ani zkratky ČSSR. „Trošku jsme se obávali, ale pak jsme si řekli, že právě to by se možná marketingově ujalo. Když se bavíme o České straně selského rozumu, tak si jinou zkratku ani neumíme představit. Prostě to takhle vyšlo a nám se to potom zalíbilo,“ uvedl člen přípravného výboru Robert Erlebach z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Záměru fandí také Agrární komora a našli by se zřejmě i voliči. „Já osobně se ke každé iniciativě, která má za cíl posílit vliv zemědělců v politice, stavím pozitivně,“ potvrdil prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Obyvatelé Libereckého kraje se však neshodnou: „Zemědělci by sami o sobě měli své zájmy hájit. Když se bude vyrábět tady v Česku a budeme to i sami jíst, nemusíme spoléhat na dovoz. Když založí nějakou stranu, asi se nic v téhle republice nezmění.“

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Liberečtí farmáři ale podle některých názorů nepatří k nejaktivnějším. Například v květnu při protestu kvůli zelené naftě s traktory vůbec nevyjeli. „To právě bude jejich handicapem při rozšiřování této iniciativy mimo Liberecký kraj,“ dodal Jan Veleba a politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci doplnil: „Znám jisté výjimky, kdy monotematické strany mohou být úspěšné. Většinou jsou to však témata, která skutečně nějakým zásadním způsobem hýbou společností. Obávám se, že toto téma není tím, na kterém by se dala postavit úspěšná politická strana.“

Jestli zemědělci potřebné podpisy nezískají, je možné, že celá iniciativa skončí. V opačném případě se o úspěch pokusí v podzimních krajských volbách.