Knihy si půjčí ve staré knihovně, vrátí je v nové

Děčín – S nejrozsáhlejším stěhováním knih v historii děčínské knihovny pomohou i samotní čtenáři. Instituce se po osmdesáti letech přesouvá do nové budovy a transport tun výtisků leží na bedrech knihovníků. Požádali tedy čtenáře, aby si na léto půjčili co nejvíce publikací, a když pak knihy vrátí v nové knihovně, výrazně pracovníkům ušetří práci. Každá hromádka knih nebo plná taška tedy v těchto dnech těší knihovníky jako nikdy předtím. Kdyby si každý registrovaný čtenář půjčil domů na léto padesát sedm knih, nemusela by si už knihovna se stěhováním vůbec dělat hlavu.

Plno bývá v těchto dnech i v oddělení s knihami pro děti, školáci mají navíc o prázdninách více času na čtení. „Mladší děti chodí s rodiči, ti to vědí a půjčují si hodně knih,“ popisuje knihovnice Jana Plešáková. Knihovna potřebuje šetřit, 200 tisíc knih do dva kilometry vzdálené nové budovy budou muset přestěhovat sami zaměstnanci. Úsilí jim usnadňuje fakt, že nová stavba je od začátku vybavena nábytkem.

Svým zevnějškem připomíná nová budova za 170 miliónů police s knihami. Stojí řece na dohled, proto ji stavitelé vybavili speciálními protipovodňovými opatřeními. „Jsou tam vrata, která se v případě velkých povodní zavřou, vzniklý prostor se nafoukne vzduchem, a potom se začne zatápět pitnou vodou,“ přiblížila mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.

  • Knihovna v Děčíně zdroj: ČT24
  • Půjčování knih zdroj: ČT24
Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)