Lánský zámek otevřel dveře, prezidentské sídlo navštívily stovky lidí

Lány (Kladensko) – Venkovskou prezidentskou rezidenci si již v prvním z víkendových dnů otevřených dveří přišly prohlédnout stovky lidí. Široká veřejnost mohla zámek v Lánech, jehož historie sahá až do 14. století, navštívit po šesti letech.

Vzhledem k velkému zájmu o prohlídku lánského zámku se před vchodem vytvořily fronty, lidé v nich čekali až dvě hodiny. Když konečně vstoupili, dýchl na ně především prvorepublikový duch, který správci v Lánech stále udržují. Historickou podobu tak má hudební salonek, jídelna i knihovna. „Pan prezident Masaryk měl knihovnu moc rád. Setkával se tu s přáteli a rád tu taky pracoval,“ poznamenal průvodce zámkem František Kadlec. Že zámek v Lánech využívá i dnešní prezident, je obzvlášť patrné v kuchyni, která je vzhledem k častým státnickým návštěvám neustále v pohotovosti.

Lány byly původně zemanské sídlo, které v 16. století nechal přestavět Rudolf II. na lovecký zámeček. Další vlastníci postupně přistavěli další patra, vnější podobu odpovídající té současné získal lánský zámek až v 19. století. V roce 1921 zámek koupil československý stát a jako rezidenci ho využíval prezident T. G. Masaryk. I někteří jeho následovníci měli zámek v oblibě, avšak velký návrat k prvorepublikové tradici nastal v Lánech až po roce 1989.

Den otevřených dveří proběhne i zítra. Kdy se potom Lány znovu otevřou, není zatím známo, zřejmě o tom rozhodne až příští prezident.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)