Parašutisté skupiny Silver A mají v Senicích nový památník

Senice - Česko znovu vzpomnělo na odbojové operace Silver A a Anthropoid a výsadkáře, kteří se jich před 70ti lety účastnili. V Senicích u Poděbrad odhalili prvně jmenované skupině nový památník. V Dolních Vilémovicích se pak lidé sešli u rodného domu Jana Kubiše, který s Josefem Gabčíkem provedl samotný atentát na Heydricha. Vzpomínat se bude i zítra v pražském chrámu svatých Cyrila a Metoděje. Speciální vysílání nazvané Mělo to smysl! začíná v pět odpoledne živě na ČT24.

Před jednasedmdesáti lety nedaleko Senic na Poděbradsku vysadil britský letoun Halifax parašutisty ze skupiny Silver A. Dnes na událost v Semicích vzpomínali skotští dudáci a vojáci v dobových československých uniformách. 

Aloisi Maxovi bylo tehdy 14 let. Osobně se s Josefem Valčíkem setkal, když si parašutista přišel vyzvednout vysílačku, kterou tu zakopal nedaleko místa seskoku. Do Senic přijeli i příbuzní parašutistů a jejich popravených spolupracovníků. Byli tu i Vlasta Tkadlecová a Miroslav Sívek. Oba přišli během Heydrichiádě o rodiče, jejich matky byly sestry Josefa Valčíka. 

Skupina Silver A má v Senicích nový pomník, který vysvětil pražský arcibiskup Dominik Duka. „Kdyby se fašistům nepostavili na odpor, tak bychom tu dnes pravděpodobně nebyli,“ řekla Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny. Skupina Silver A patřila mezi nejúspěšnější výsadky do protektorátu. Když je chtělo zatknout gestapo, všichni tři se zastřelili. Na popravišti skončily desítky jejich spolupracovníků. „Češi nebyli nikdy zbabělci, nebyli zbabělci ani za druhé světové války,“ řekl Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu v Praze. 

V republice se vzpomíná (zdroj: ČT24)

Vzpomínat se bude i zítra. V pražském chrámu svatých Cyrila a Metoděje připomene pietní setkání boj parašutistů s německou přesilou. Speciální vysílání nazvané Mělo to smysl! začíná v pět odpoledne živě na ČT24.