Pupp - synonymum Karlových Varů a připomínka zlaté éry

Karlovy Vary – Historii karlovarského symbolu honosnosti protkala síť lidských příběhů jako z rodinné ságy. Píle cukrářů, výhodné sňatky, spojení tří slavných rodů a cílevědomost tří bratrů stály u zrodu karlovarského Grandhotelu Pupp. Johann Georg Pupp v místech budoucího grandhotelu začal v 70. letech 18. století budovat centrum společenského dění. Pak se ale část rodinného majetku dostala do cizích rukou, pravnuci zakladatele rodu však vše získali zpět. Před 140 lety, 20. června 1872, se stali společníky rodinné hotelové firmy Grandhotel Pupp, čímž rozepsali zlatý věk luxusního komplexu, kterému se nevyhýbali králové, císaři i hudební géniové a slavní herci.

Samotné počátky hotelu spadají do roku 1701, kdy na okraji Karlových Varů u říčky Teplá nechal vybudovat starosta města Lorenz Deimel první z budov budoucího hotelu, zvanou Saský sál. O několik let později při rostoucím věhlasu Karlových Varů i Saského sálu nechal další starosta Andreas Becher v pravém úhlu k Saskému sálu postavit další budovu, které se pro změnu říkalo Český sál. Názvy se prý odvozovaly od národnosti číšníků.

U kolébky stojí Jan Jiří Pop, mladý cukrář z Veltrus

Základy rodinného podniku ale položil Johann Georg Pupp, který se do města přistěhoval v roce 1760 jako sedmnáctiletý cukrář. Rodák z Veltrus, tehdy se jménem Jan Jiří Pop, před příchodem do Karlových Varů působil jako cukrář hraběte Rudolfa Chotka. V lázeňském městě nastoupil na místo u zdejšího cukráře Mitterbacha a v roce 1775 se oženil s jeho dcerou Františkou, která se svým manželem postupně koupila i díky bohatému věnu Český sál. Podnikatel, který se začal podepisovat jako Johann Georg Pupp, dům nákladně zmodernizoval. Díky Puppovi se už v 18. století stalo město oblíbeným letoviskem i centrem kulturního a společenského dění. Díky inspirativnímu prostředí do hotelu zavítali i skladatelé jmen nejzvučnějších - Ludwig van Beethoven, Fryderyk Chopin, Niccolo Paganini, Richard Wagner či spisovatel Johann Wolfgang Goethe.

Část rodového majetku se ale poté dostala do cizích rukou a vykoupit ho částečně zpět se podařilo až vnukovi zakladatele rodu Heinrichu Puppovi, který svůj podíl odkázal synům. Zlatou éru hotelu odstartoval hlavně nejstarší z nich Anton, který byl také cukrářem a který se stejně jako jeho praděd v roce 1866 celkem výhodně přiženil do vlivné rodiny exportéra minerální vody Heinricha Mattoniho. V Českém sále zřídil velkou cukrárnu a v domě Anglická královna pekárnu.

Zlatá éra pod taktovkou tří bratrů

O čtyři roky později se Antonovi a jeho bratrům Juliovi a Heinrichovi podařilo získat zpět nejen celý Český sál, ale i část okolních domů a o dva roky později bratři založili rodinnou hotelovou firmu. Následoval zlatý věk slavného hotelu. Během tří let bratři nechali postavit v areálu kavárnu, kulečníkový sál, hospodářské stavení a restaurace. Postupně koupili další domy v okolí. V roce 1890 se firma přeměnila v akciovou společnost, jejímž prvním prezidentem byl Anton Pupp, později se ve funkci bratři střídali. V témže roce také bratři získali Saský sál.

Milníkem jsou pak léta 1892 a 1893, kdy na místě zbouraných původních domů vykvetl podle plánů vídeňských architektů Roberta Příhody a Josefa Němečka hotelový komplex, jak ho znají dnešní hosté. Jednotící novobarokní háv „ušili“ Grandhotelu Pupp v letech 1905 až 1907 další proslulí vídeňští architekti Ferdinand Fellner a Hermann Helmer, jejichž dílem je v Karlových Varech i Vřídelní kolonáda nebo divadlo.

S příchodem 20. století už patřil grandhotel k extratřídě mezi evropskými hotely. Jeho služeb využili třeba anglický král Edward VII., rakouský císař Franz Josef či psycholog Sigmund Freud. Před začátkem druhé světové války se Puppům konečně podařilo koupit poslední ze žádaných budov „Dům Boží oko“, dnešní Café Pupp.

Prominenti se měnili, názvy se měnily, fenomén zůstal

Po válce se hotel stal majetkem státu a roku 1951 byl přejmenován na Grandhotel Moskva. Někdejší slavné hosty císařovnu Marii Terezii či německého kancléře Otto von Bismarcka tak vystřídali jiní prominenti, maršál Ivan Koněv, prezident Ludvík Svoboda, etiopský císař Haile Selassie či kosmonaut Jurij Gagarin. K původnímu názvu se Grandhotel Pupp vrátil v roce 1990, kdy vznikla akciová společnost Grandhotel Pupp Karlovy Vary.

Pětihvězdičkový hotel i dnes patří stále mezi nejslavnější hotely v Evropě. V uplynulých letech byl sice zasažen krizí, v roce 2010 se ale hosté začali vracet. To se promítlo do hospodářského výsledku, který představoval zisk přes 12 milionů korun. O rok dříve byl Pupp ve ztrátě 16,6 milionu. Obsazenost pokojů dosahovala v průměru 54 procent. Ceny pokojů začínají na 220 euro (5 600 korun) za noc a osobu. V minulosti si stavbu několikrát vybrali filmaři. V Puppu se v roce 2006 například natáčela bondovka Casino Royale s Danielem Craigem v hlavní roli.