Obyvatelé Máje se necítí bezpečně, bojí se romské komunity

České Budějovice - Obyvatelé sídliště Máj v Českých Budějovicích protestují. Necítí se prý bezpečně. Na sídlišti žije silná romská komunita a podle místních je stále agresivnější. Radnice potvrzuje, že jde o problémovou lokalitu. Svolala proto romské koordinátory, neziskové organizace i zástupce obyvatel k jednání o sociálně slabých.

Obyvatelé sídliště Máj v Českých Budějovicích si už několik let stěžují na nepořádek, krádeže a agresi. Mají strach a bojí se i mluvit na kameru. Magistrát podle nich stížnosti dlouhodobě přehlíží. „Napsali jsme dvoustránkovou stížnost na magistrát města k rukám primátora, odpověděl v tom smyslu, že zde chodí preventivní hlídky,“ uvedl jeden z obyvatel sídliště.

Rozeslali proto petici. Podle její organizátorky Moniky Štýfalové ji už podepsalo 299 lidí. Z nečinnosti obviňují i krajského romského koordinátora. Ten se ale brání. „Pravidelně se setkáváme jak s neziskovými organizacemi, tak s dalšími aktivisty, s Romy pracuji,“ uvedl Roman Slivka, jihočeský romský koordinátor.

Romská komunita v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

Podle Jana Horvátha, terénního pracovníka ze Salesiánského střediska mládeže, městu chybí koncepce a málo je i sociálních pracovníků. „Jednou nebo dvakrát pracovat v těch rodinách je strašně málo. Mělo by se s nimi pracovat každý den,“ uvedl.

Podle Petra Podholy, náměstka primátora Českých Budějovic, je sídliště jen jednou z problémových zón ve městě a pouhá prevence tu nestačí. Zároveň dodal, že městská policie podle něj dělá maximum. Situaci na sídlišti hlídá pět bezpečnostních kamer, od prázdnin městská policie také posílí hlídky. „Dojde k posílení zejména pěších hlídek,“ uvedl Václav Sup, mluvčí Městské policie České Budějovice. Obyvatelé teď chtějí po radnici zintenzivnit společné schůzky a koordinovat bezpečnostní opatření.