Začala sanace skal v okolí Lokte

Karlovy Vary - Specializované firmy zahájily rozsáhlou sanaci skal kolem města Loket na Sokolovsku. Padající kameny ze zvětralých masivů totiž ohrožovaly projíždějící auta. Na opravy podobně nebezpečných míst ale například jen v Karlovarském kraji zatím chybí stovky milionů korun.

U historického městečka Loket čeká dělníky mravenčí práce. V těžko přístupném terénu budou muset vyčistit stovky metrů čtverečních zvětralých skal. Těžká technika pomáhá lezcům jen na úpatí skály. Údolí Ohře, které v minulosti chránilo obyvatele nedalekého hradu před nepřáteli, teď dělá starosti politikům, motoristům i dělníkům. 

Horolezci pracují zavěšení na lanech desítky metrů nad zemí. Vystačit si musejí jen s vlastníma rukama a jednoduchým nářadím. Ze skal lámou kameny, které by časem dopadly na silnici. Kusy, které se ze skály snadno uvolňují, jsou těžké i stovky kilogramů. Největší riziko je na jaře, kdy mrazem poničené kameny ze skály opadávají nejčastěji a ohrožují řidiče. „V těch místech jsou zatáčky, takže když řidič narazí do takového balvanu, tak to může mít fatální důsledky,“ upozorňuje náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Během pěti měsíců v okolí Lokte musí přibližně dvě desítky lezců zabezpečit osmnáct různých míst. „Ten masiv se nejdříve očistí, zbaví vegetace, poté se určí bloky, které budou odtěženy,“ popisuje postup práce stavbyvedoucí Jiří Sochor.  

Na opravy všech nebezpečných míst budou města a kraj potřebovat téměř čtvrt miliardy. „Nedokážu si představit, že bychom to vše hradili z krajského rozpočtu,“ říká Petr Navrátil. 

Jen za zabezpečení skal u Lokte zaplatí kraj bezmála třináct milionů korun. Sanaci skal u Kyselky, kde kameny nejméně dvakrát zasypaly silnici, spočítali stavaři na dalších osmdesát milionů korun. Stejná částka bude potřeba také u obce Potůčky. Kraj proto spoléhá na dotace. Už je připravená projektová dokumentace. Žádosti podají krajští úředníci ještě letos.